Sparris med ramslökssky

IMG_0930

Här har den mjälla nykokta vita sparrisen fått smak av en smörsky med ramslök, färsk babyspenat och en skvätt vitt vin. Enkelt och förföriskt gott. Rätten passar bra att servera som förrätt eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel.

Det var några år sedan jag lagade den här rätten i denna tappning. Idag hade jag nog strimlat ramslöken finare och kanske haft den i en ramslökshollandaise.

Du behöver för 4 personer: 

ett stort knippe vit eller grön sparris, omsorgsfullt skalad

75 gram smör

ca 10-15 ramslöksblad, sköljda, torkade och strimlade

ca 200 gram färsk babyspenat eller bladspenat

1/2 dl vitt vin

salt och peppar

Gör så här: IMG_0930

Börja med att bryta av den nedersta delen på sparrisen. Skala den därefter noga med en potatisskalare så att alla tråkiga trådigheter försvinner. Koka sparrisen i saltat vatten ca 20 minuter, känn med en sticka så att den är genomkokt men inte för mjuk.

Under tiden som sparrisen kokar gör du smörskyn: Smält smöret i en kastrull eller ännu hellre vid stekpanna, gärna teflon eller keramisk. När smöret slutat bubbla häller du i vinet, låter det puttra ihop lite innan du lägger du i ramslöken och spenaten, saltar och pepprar och låter bladen precis mjukna och vissna ner – ta direkt av värmen så de inte blir för slaka och soppiga.

När sparrisen är klar häller du av vattnet, lägg sparrisen på ett uppläggningsfat. Häll smörskyn över sparrisen och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera