Ramslökssmör

 

IMG_1034

Det här smöret blir intensivt smaragdgrönt, smakar himmelskt och är superlätt att göra. Det enda kruxet är att få tag på ramslök. Den växer vild men går också att odla har jag förstått av en sida som är helt dedikerad till ramslök; http://ramsloksfrossa.blogspot.se (om den här länken inte fungerar finns det en länk nere till höger bland de bloggar jag rekommenderar). Du kan läsa mer om ramslöken i ett eget inlägg här bredvid. 

Smöret kan du antingen bryna som jag gjorde eller bara smälta beroende på vilken smak du vill ha. Det brynta smöret får nöttoner och blir lite fylligare, men båda är mycket goda. Har du tid kan du vispa smöret när det svalnat tillräckligt och sedan kyla det ordentligt.

Servera ditt ramslökssmör till grillat av alla de slag, kokta grönsaker eller till ett gott bröd. Det förgyller allt med såväl smak som sin intensivgröna färg. IMG_0934

Som du ser på bilderna är det ena smöret mer mixat än det andra – båda är goda men jag föredrar nog mer mixat vilket kräver längre tillagningstid för då behöver större mängd smör smältas så man kan mixa bra.

Du behöver: IMG_1034

100 gram smör

ca 80 gram ramslök, ungefär 15-20 blad

salt och peppar

Gör så här: 

Skölj ramslöken, torka den ordentligt. Strimla den. Smält smöret i en kastrull eller sauteuse (en slags stekpannekastrull IMG_1039med höga kanter) tills det är ljusbrunt och börjar dofta nötigt. Eller så smälter du det bara vanligt om du hellre vill det. Lägg i ramslökshacket och låt det bara precis smälta ner några sekunder. Tag av smöret från värmen och låt det svalna en stund. Mixa det med en stavmixer. Om du vill kan du vispa smöret fluffigt – det är gott men då blir det ljusgrönt i stället för smaragdgrönt. Ställ smöret att svalna i en serveringsskål eller lägg det i en rulle i smörgåspapper eller liknande om du vill skära det i skivor till servering. Du kan även spritsa ut smöret till portionstoppar.

Servera smöret till nygrillat eller nykokat eller gott bröd, gärna nybakat.IMG_1043

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera