Spaghetti med svensk rotfruktspesto

IMG_0973

Jag hade rostade rotfrukter över och behövde få till en snabb lunch, men kände inte för att göra en soppa som i och för sig också blir gott på rostade rotfruktsrester. I stället kokade jag rotfrukterna i grädde, kryddade med vitlök och citronskal, mixade det hela och tillsatte parmesan. Med grädden blir det extra svenskt. Ett alternativ som också blir mycket bra och mer italienskt troget pesto är att hetta upp rotfrukterna och mixa dem med vitlök, olja och parmesan. Hur du än väljer att göra din rotfruktspesto blandar du den sedan bara med nykokt pasta, strör lite parmesan över och serverar rykande gott!

Pumpa, sötpotatis och jordärtskocka ger en sötare smak medan rotsellerin ger mer beska – det är därför gott att kombinera dem. Lök och rostad vitlök tillsammans med en gnutt färsk vitlök vid tillagningen ger extra smakdimensioner. Den strikte vegetarianen tar bort parmesanen:)

Du behöver för ca 4 personer: IMG_0974

500 gram spaghetti (jag använde Barillas glutenfria)

500 gram Blandade rostade rotfrukter – t.ex. morötter, palsternackor, jordärtskockor, rotselleri, men även pumpa eller sötpotatis passar (de kan med fördel rostas tillsammans med klyftor av gul lök och hela vitlöksklyftor också)

1 vitlöksklyfta, hackad

rivet skal av 1/2 – 1 citron

2 dl grädde eller olivolja

2 dl riven parmesan, finriven

ev. 1/2 dl pinjenötter eller valnötter

Gör så här: 

Gör en stor laddning rostade rotfrukter, gärna med lök och vitlök, dag ett som du serverar till fisk, kyckling eller kött. Spara det som blir över till att göra den här peston. För recept på rostade rotfrukter söker du i sökrutan uppe till höger.

Sätt på en stor kastrull med pastavatten och koka sedan pastan i rikligt med saltat vatten tills den blir al dente – inte överkokt.

Värm de rostade rotfrukterna i grädden eller bara för sig, krydda med peppar och rivet citronskal. Mixa sedan gräddblandningen eller om du valt att göra din pesto med olivolja: mixa grönsakerna med olivoljan, citronskalet, lite färsk vitlök (smaka av), ev. nötterna och parmesanen. Man kan späda med en skvätt vitt vin, lite citronsaft eller lite pastavatten för att få en bra konsistens på peston. Den ska vara som en kräm men inte för tjock och inte för rinnig. Den smälter dessutom något när den blandas med den heta nykokta pastan.

Blanda din pesto med den avrunna pastan, rör runt så varje spaghettistrå får pesto på sig, strö lite parmesan över, peppra och servera direkt, gärna med en sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera