Italiensk potatis

IMG_1035

Jag hittade en burk konfiterade tomater som jag köpt i Rom och hade låtit vår kokta potatis bli lite för överkokt – så kom den italienska potatisen till. Potatisen stektes i halvor i olivolja med lite vitlök, citronhalvor, salt och peppar, tomaterna tillsattes och på slutet även ruccola, färsk basilika och slätbladig persilja samt rivet citronskal. Den stekta citronen pressades över, en skvätt extra virgine olivolja och du har ett tillbehör som är både vackert och gott. 

IMG_1037Såhär i Covid-tider där resandet är obefintligt kan det vara härligt att längta sig söderut genom att påminnas om Italien med denna härliga potatis. 

Långsambakad torskrygg, stekt grön sparris och ramslökssmör serverades till. Men potatisen passar även till annan fisk, kött, kyckling, grillat eller inte samt på en buffé eftersom den blir som en slags ljummen potatissallad. Du kan med fördel även göra den på hela färskpotatisar eller små delikatesspotatisar.

Du behöver för ca 4 personer: 

ca 500 gram potatis, tvättad och koktIMG_1032

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1-2 citroner, delade i halvor (kan vara vackert att lägga en halva på varje tallrik)

ca 150 gram konfiterade eller ugnsbakade tomater (finns att köpa eller så gör du dem själv, recept finner du här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger)

ca 250 gram färsk sköljd ruccolaIMG_1038

finrivet skal av 1/2 – 1 citron, noga tvättad, gärna ekologisk

olivolja till stekning och att ringla över

salt och peppar

färsk basilika

färsk slätbladig persilja (som jag tycker är mycket godare – och vackrare – än den krusbladiga)IMG_1042

Gör så här: 

Stek potatisen i olivoljan tillsammans med vitlöken på medelhög värme så att potatisen får fin färg och yta. Om du har potatishalvor steker du dem mest på snittytan, medan hela små potatisar bör skakas runt så de får fin färg runtom. Låt även citronhalvorna stekas med snittytan nedåt i kanten av pannan. Tillsätt tomaterna (jag använde både konfiterade och ugnsbakade frånIMG_1035 två burkar, men de kan även göras själv) och rivet citronskal. Salt och peppra. När det börjar bli klart lägger du i ruccolan, lyfter ur citronhalvorna så de svalnar lite. Pressa citron över, tillsätt basilika och persilja, smaka av med salt och peppar. Lägg upp och ringla olivolja över. Servera direkt eller ljummen eller till och med avsvalnad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera