Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Moussetårta passion & hallon

IMG_1250

Ännu en moussetårta från Katinkas Kitchen! Denna gång med frisk tropisk passionsfruktsmousse på mandelmarängbotten med hallonspegel överst. Vackert och gott. En sådan här tårta imponerar alltid och är mycket lättare att göra än man kan tro. Passar både till födelsedagar, studenter eller andra tillställningar, bufféer, festmiddagar eller bara till kaffe i berså eller inte. Dekorera den med färska hallon om du vill, eller vackra blommor. IMG_1251

Nej just, hallonspegel ligger vanligtvis i botten – på tallriken som en spegel du placerar din dessert på. Men jag tycker det låter trevligare med hallonspegel än hallongelé och det liknar ändå en härlig glansig spegel där den ligger ovanpå tårtan.

Du behöver: 

Till mandelbotten:

130 gram hel oskalad mandelIMG_3403

130 gram socker (ca 1,5 dl) till att mixa mandeln

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Passionsmousse: 

200 gram passionsfruktspuré (finns numera att köpa färdig fryst som också IMG_4328kallas Polpa de Maracuja, annars är det bara att ställa sig och mödosamt passera frukterna)

1 dl vispgrädde

1 dl vaniljyoghurt

150 gram äggula (ca 5 äggulor)

4 msk maizenamjöl

90 gram äggvita (ca 3 äggvitor)

knappt 1 dl sockerIMG_4329

2 tsk citronsaft

4 1/2 gelatinblad

1 dl grädde

Hallongelé: 

250 gram hallon

100 gram strösocker (ca 1 dl)

2 msk glykos (hjälper till att ge fin konsistens)

3 gelatinblad

Gör så här: 

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en IMG_1873kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills mandlarna blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid – ca tio minuter – så beväpna dig med tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. IMG_1875Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar brukar försvinna snabbt, de är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. När det sedan är dags att börja montera tårtan tar du försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten i botten på kakformen.

Så här gör du passionsfruktsmoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter i kallt vatten.

Blanda fruktpurén, äggulor, grädde, vaniljyoghurt och maizenamjöl i en tjockbottnad kastrull. Rör ihop med en visp och värm på mellanhög värme under konstant omrörning så det inte bränns. När krämen tjocknat ordentligt tar du den av värmen. Den får inte bli för varm för då kan den bli den grynig.IMG_1874

Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i krämen. Rör om ordentligt och ställ sedan krämen åt sidan.

Blanda äggvita, socker och citronsaft till marängen i en bunke. Ställ den över varmt vattenbad och vispa med elvisp i bunken samtidigt som den värms och blir fluffig. Använd helst en termometer – marängen ska bli närmare 60 grader. Då tar du den ur sitt vattenbad men fortsätter vispa tills den svalnat. Nu har du fått en italiensk maräng. Ställ marängen åt sidan så länge.

Vispa grädden ganska löst och ställ åt sidan ett litet tag.

Häll ner passionsfruktskrämen i marängsmeten. För bästa resultat om du vill vara noga och få en rikigt fin och slät mousse passerar du krämen genom en sil ner i marängsmeten. Rör om ordentligt så allt blandas. Rist rör du ner den lättvispade grädden.

Häll på och bred passionsfruktsmoussen över din mandelmarängbotten som du lagt i en form. Ställ svalt med plast eller lock över.

IMG_1870

Hallongelén: (receptet är från Vetekattens utmärkta kokbok) 

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst tio minuter. Mixa hallonen med sockret i flera minuter så sockret löses och du får en så slät blandning som möjligt. Sila och pressa genom finmaskig sil så du blir av med de knastriga kärnorna. Väg hallonpurén – du ska ha 300 gram. Häll purén i en liten kastrull tillsammans med glykosen och koka upp. Tag av från värmen. Lyft upp gelatinbladen, rör ner dem i purén, rör så blandas ordentligt och gelatinet smält helt. Sätt kastrullen i kallt vattenbad och kyl under omrörning tills gelén känns simmig. Häll den då över din kalla stelnade tårta, IMG_3408vrid runt så gelén hamnar över hela. Ställ in i kylen att stelna.IMG_1250

Vid servering: 

Antingen serverar du tårtan precis som den är med sin vackra hallonspegel, eller så väljer du att dekorera med färska hallon (de kan även läggas på precis innan gelén hälls över för bättre hållbarhet). Vackra blommor eller citronmelissblad är också trevligt och vackert att dekorera med, beroende på tillgång och säsong.

Servera och njut!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply