Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Béchamelsås, vit grundsås

Det här är en grundsås, som används såväl i lasagna som till gratänger och annat. Man ska inte uppfinna hjulet när det gäller de klassiska hörnstenarna i matlagning, såsom Sauce Béchamel, vit grundsås. Den kan smaksättas med till exempel ost. Den är utmärkt att använda för gratinering av grönsaker som blomkål eller broccoli. Den är även det givna komplementet till lutfisk, då gärna med en massa grovkrossad peppar, eller som i Skåne med senap.

Du behöver: 

30 gram smör

3 msk vetemjöl

5-6 dl mjölk (till lasagnan är det bra om såsen är ganska vätskig i konsistensen)

salt och peppar och ev. riven muskot till smaksättning

Gör så här: 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Drag av värmen och rör i mjölet. Rör ordentligt så inte blir klumpar. Rör i mjölk lite i taget. Övergå till vispning efter ett tag. Faktum är att för bästa resultat ska mjölken vara varm, men jag brukar köra genvägen att använda kall mjölk. Det blir lättare klumpar då, men om man har i lite mjölk i taget och verkligen rör ordentligt mellan varje skvätt mjölk så brukar resultatet bli helt okej. Ställ tillbaka kastrullen över mellanstark värme och rör ordentligt hela tiden så inte bränns fast i botten. Du kan inte lämna såsen för ett ögonblick. När den börjar tjockna drar du ner värmen och fortsätter röra medan den får koka ihop lite.

Vill man kan béchamelsåsen smaksättas på alla möjliga vis, en vanlig variant är att ha i ost.

 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen som ödmjukt förmedlat detta klassiska recept.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply