Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Medelhavssallad

IMG_1300

En fräsch sallad full med Medelhavssmaker; tomater, fetaost, kapris, oliver, basilika och olivolja. Jag kryddar den IMG_1299dessutom med den spännande kryddan sumac som du kan läsa mer om här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger. Då får du också upp andra spännande sumacrecept. Men nu åter till denna goda fräscha sallad som du kan äta som den är med några salladsblad och ett gott bröd eller servera som tillbehör till grillat eller annat. Du kan även blanda den med nykokt pasta för en fräsch sommarpasta. 

Det ska sägas direkt – det här är bara en vegetarisk sallad för den som äter fetaost, man kan ju alltid plocka bort den eller ersätta den med en kryddig tofu.

Du behöver för ca 4 personer: 

2 askar cocktailtomater eller ca 6 vanliga tomaterIMG_1298

1 paket fetaost

1 liten gul eller röd lök, finstrimlad alt. salladslök, strimlad

1 liten burk kapris (gärna den som är insaltad och har väldigt fin smak)

1 liten burk svarta oliver, urkärnade

färsk basilika

1/2 tsk torkad oregano

peppar

sumac

olivolja

ev. 1 vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här: 

Dela cocktailtomaterna i halvor eller skär tomaterna i oregelbundna bitar snarare än klyftor – dels håller de ihop bättre då men de blir även mer rustikt snygga tycker jag. Skölj kaprisen. Använder du kapris inlagd i salt är det viktigt att låta den laka ur ordentligt. Skölj den noga och låt rinna av. Dela de urkärnade oliverna i halvor. Blanda ner kapris och oliver i tomathacket. Tillsätt även strimlad lök eller salladslök. Man kan även gärna tillsätta finhackad vitlök. Smula över fetaosten, peppra och krydda med sumac. Smula i oregano. Klipp över färsk basilika. Ringla rikligt med olivolja över och ställ åt sidan tills det är dags att servera. Rör om lite och servera med extra olivolja.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply