Spansk chorizofrittata

IMG_1531

Frittata är ju en italiensk öppen omelett, i Spanien heter det tortilla men brukar då innehålla potatis som konfit-stekts eller nästan kokats i olivolja. Därför får den här skapelsen på våra spanska grillrester heta spansk chorizofrittata, som en blinkning till vår italienska sommarsemester förra året. Har du inte som vi rester av goda spanska grillade korvar köper du bara en så spansk chorizo som möjligt och skrider till verket. 

Du behöver för ca 4 personer: IMG_1534

6 ägg, lätt uppvispade med en gaffel tillsammans med 1 msk kallt vatten

1 gul lök, skalad och hackad

3 vitlökar, skalade och hackade

färska örtkryddor, jag tog rosmarin, oregano och gräslök (som jag hittade på marknaden!)

2 kokta eller färska morötter i bitar (börja steka dem med löken om du använder färska)

en näve kokta bönor eller annan grönsak typ broccoli, ärtor, mangold..IMG_1527

några chorizos, skurna i skivor eller bitar

olivolja till stekning och extra att ringla över efteråt

salt och peppar

gärna en bit chili, hackad

Gör så här: 

Börja med att steka löken och vitlöken mjukt i olivolja på IMG_1530medellåg värme tills den blir mjuk och len men inte tar färg – det gör den besk och tråkig. Tillsätt korven, höj värmen lite och stek den så den får fin yta. Tillsätt de kokta grönsakerna, örter, peppar och chili. Men spara gräslöken till att strö över den färdiga frittatan. Fräs runt ett tag innan du häller på de uppvispade äggen samtidigt som du sänker värmen. Lyft hela tiden på äggstanningen så att det rinner ner äggsmet mot pannans botten, men var försiktigt så det inte blir äggröra. En omelett ska fortfarande hålla ihop. Det brukar bli bäst när man sänker temperaturen och lägger på ett lock efter ett tag. Passa så den inte blir bränd i botten. Man kan även ställa in den i ugnen på 150 grader om stekpannans handtag klarar det. När den stelnat strör du gräslök över och ringlar på lite olivolja. Servera direkt, gärna med en sallad och ett gott bröd eller som vi gjorde; bröd stekt i olivolja med vitlök. IMG_1528

Buon approveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera