Spanskt ris med tonfisk

IMG_1538

I Mexiko där jag har kusiner äter man ganska ofta en risrätt man kallar spanskt ris. Det skulle inte förvåna mig om spanjorerna kallar det mexikanskt ris:) Här har jag i Spanien gjort en version med extra allt – tonfisk, broccoli och massa goda kryddor som härlig smaksättning. Det blir en praktisk allt-i-ett-rätt som passar väldigt bra på semestern när man har ett enklare kök. Servera gärna en fräsch sallad till. På bilden saknas det och rätten ser bra mycket tristare ut än vad den smakar. 

Broccolin kan bytas ut mot bönor eller ärtor.IMG_1537

Du behöver för 4 personer: 

3 1/2 dl ris

3-5 msk olivolja

5-6 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 gul lök, skalad och hackad

1 stor eller 2 knippen färsk broccoli, delad i små bitar (använd även den delikata stjälken!)

ca 4 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

1 chili, hackad

örter, t.ex. rosmarin, basilika, timjan & oregano

1 mogen citron, skalad och hackad

2-3 buljongtärningar

peppar – gärna blandpeppar

1 dl vitt vin

3-4 färska tomater, hackade

ca 6-7 dl vatten

2-3 burkar tonfisk av bra kvalitet

Gör så här: 

Stek lök och vitlök mjuk i olivolja på medellåg värme så den blir mjuk och fin i smaken utan att ta färg. Tillsätt chili, ingefära, kryddor och riset. Fräs riset ett tag innan du häller på vinet, låt puttra lite innan du häller på buljongen eller buljongtärningarna och vattnet samt den hackade citronen så den får koka med och ge fin smak. Lägg även i broccolin och tomaterna. Lägg på ett lock och låt koka upp. Dra ner till låg värme och låt stå och svälla tills riset blivit mjukt och vätskan absorberats. Mot slutet av koktiden lägger du tonfisken ovanpå och ”hackar ner” den något i riset så den värms. Rör runt och strö gärna färska örter eller gräslök över. Servera med sallad och kanske ett gott bröd.

Buon approveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*