Salade Nicoise

En klassisk salade nicoise består av tonfisk, sallad, tomater, lök och svarta oliver (helst från Nice). Ofta innehåller den även kokt ägg och potatis, vilket fyller ut och mättar lite mer. Gröna bönor som kallas haricots verts brukar också finnas med. Ibland även skalad rostad röd paprika. Sardeller brukar också vara en ingrediens och kan ibland till och med ersätta tonfisken. Initierade franska källor hävdar att ursprungsreceptet var en mycket enkel rätt bestående av tomater, lök och sardellfiléer som ju var billigare än tonfisk. Här har vi gjort en slags extra allt-version som både mättar fint och smakar utsökt. Servera gärna med ett gott bröd, och kanske ett glas iskall rosé eller vitt vin. IMG_1582IMG_1584

Du behöver för ca 4 personer: 

1 salladshuvud, väl sköljd och torkad – jag tar gärna romansallad eller liknande

3 tomater, skurna i bitar eller skivor

1 gul lök, skalad och skivad

500 gram potatis, gärna små färskpotatisar

300 gram haricots verts

1 liten burk sardellfiléer eller 1/2 glasburkIMG_1583

4 kokta ägg, delade i halvor

2 burkar tonfisk av god kvalitet

olivolja

salt och peppar

gärna färsk basilika

ev. lite sherryvinäger, vit- eller rödvinsvinäger

Gör så här: 

Koka potatisen och bönorna mjuka men inte för länge. Koka äggen till önskad nivå – jag gillar att ha dem IMG_1585lite lösa. Skär upp tomater, sallad och lök.

Arrangera salladen med den kokta avsvalnade potatisen, bönorna, löken och tonfisken på ett salladsfat eller i en skål. Häll på olivolja och ev. lite vinäger. Blanda runt lite. Dekorera med sardellfiléer och ägg och ev. färsk basilika. Ställ fram olivolja på bordet att komplettera med. Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera