Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Mixed grill på spanska

IMG_1578

Grilla hör sommaren till. Här är en mixed grill de luxe på allt gott Spanien kan bjuda – korvar, chorizos, secreto iberico, lammkotletter, kycklingfiléer och nötstek vid ett tillfälle, flankstek vid ett annat. Tillsammans med grillade potatishalvor och grönsaker samt ett magiskt kryddsmör med örter, citronskal och vitlök blev det en härlig middag i den ljumma kvällen. 

Mängden kött beräknar du själv, vi räknade med ca 200 per person och är glada när vi får rester. Receptet på kryddsmöret hittar du i eget inlägg här bredvid.IMG_1573

Du behöver: 

lammkotletter

entrecôte i tjocka skivor eller flankstek

kycklingbröstfiléer

secreto iberico (“slaktarens hemlighet” är en styckningsdel från nacken på den sepciella iberiska grisen som är melerad, mör och god – i avsaknad av detta kött kan du ta fläskkarré)

korvar efter tillgång och smak, gärna lite kryddigaIMG_1519

stora potatisar, skurna längsmed i halvor och förkokade

Till marinaden: 

rosmarin

vitlök

salt och peppar

ev. lite chili (färsk eller torkad)

örtkryddor efter tillgång och smak – vi tar gärna rosmarin, timjan, provencalska kryddor, basilika..IMG_1525

rödvin

soya

lite vinäger

olivolja

Gör så här: 

Lägg kycklingen och fläskköttet i marinaden. Lammkotletterna penslar du med lite olivolja och kryddar IMG_1513med salt, peppar, vitlök och rosmarin. Nötköttet saltar du och pepprar enbart. Ställ åt sidan så länge.

Tvätta potatisen, torka den och dela den längsmed så du får så stora platta halvor som möjligt. Skär vackert rutmönster i dem med vass kniv. Förkoka potatisen så den är nästan klar. Lägg upp på ett fat och pensla med olivolja, salta, peppra och strö över hackad rosmarin. Ställ åt sidan tills det är dags att grilla.

Rör ihop kryddsmöret. Koka övriga grönsaker. Gör sallad om du vill ha det.

När det är dags att börja grilla börjar du med kycklingen som brukar ta längst tid. Därefter lägger du på fläskköttet och sist nötkött och lammkotletter. Lammkotletterna är goda att steka så de är rosa i mitten, nötköttet gör vi gärna medium-rare medan kyckling och fläsk gärna får bli genomstekta. Grilla även potatisarna, lämpligen runt om köttet. De ska få en fin yta och bli lite knapriga och samtidigt mjuka inuti. Servera direkt med tillbehören och kryddsmöret.

Buon appreveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply