Paella med kyckling och gambas

IMG_1659

Vi ville göra paella men hade ingen paellapanna eller paellera som det också kallas. Teflonpannan i det ganska dåligt utrustade huset vi hyrde fick duga och därför fick IMG_1650kycklingen inte plats i pannan utan fick tillagas vid sidan av på grillen. Det blev också gott. I paellan hade vi tärnad chorizo för extra härlig smak och såklart saffran för underbar smak och färg. Några jätteräkor på toppen blir både gott och vackert. Det är lättare än man kan tro att göra en imponerande paella att ställa fram på bordet.

Vill do som vi servera grillad kyckling till marinerar du den helt lätt i olivolja, lime- eller citronjuice, vitlök, rosmarin, soja och peppar. Grilla den inför serveringen av paellan.IMG_1655

Du behöver för ca 6 personer: 

2 gula lökar, skalade och hackade

6-8 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 grön eller röd chili, hackad

1-2 paket saffran

5 tomater, hackade alternativt 1-2 burkar hela plommontomater, avrunna

1-2 gröna eller röda paprika, tärnade

6 dl rundkornigt ris typ avorio (kallas ibland arborio) eller carnaroli

1 chorizo (spansk korv liknande salami, med smak av chili och paprika)

1-2 dl vitt vin

12 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong

peppar och salt

olivolja till stekning

Så här gör du: 

Fräs löken och vitlöken på medellåg värme tills den mjuknat utan att ta färg. Tillsätt tomater, chili, chorizo och paprika och låt steka lite till. Tillsätt saffran och därefter riset. Allra helst fräser du tomaterna och paprikan för sig och tillsätter det till det andra när du haft i vinet. Låt fräsa riset ett tag innan du tillsätter vinet och låter puttra ihop innan du börjar tillsätta buljongen. Det bästa är att likt när man gör risotto värma buljongen i en kastrull bredvid och tillsätta buljongen slevvis men här är det inte noga som när man gör en risotto att all buljong absorberas innan du tillsätter mer. Häll till slut på buljong och låt stå och puttra utan att röra om tills vätskan absorberats och dekorera på slutet med persilja som du strör över och räkor som du lägger ovanpå eller omkring. Servera som det är eller som vi med grillad marinerad kyckling.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera