Krämig franskspansk kycklingsallad

IMG_1701

I Frankrike serverar man gärna grillad kyckling med frisésallad och hemslungad majonnäs. Till lunch i Spanien har vi tagit det ett steg längre och gjort en krämig dressing med både aïoli, yoghurt och rosmarin som kycklingbitarna blandas med. Gott och fräscht och praktiskt när du har rester av kyckling att göra lunch på, eller om du vill ha den till en lätt och fräsch middag.  

Du behöver för 4 personer: IMG_1698

rester av grillad, ugnsstekt eller kokt kyckling, delad i små bitar

1 mild gul lök eller 1 schalottenlök, skalad och finhackad

3 tomater, tvättade och hackade

3-4 kokta potatisar, skurna i bitar (kan uteslutas)

sallad med bra tuggmotstånd, typ romansallad, frisésallad eller IMG_1699en blandsallad

2-3 vitlöksklyftor

3 msk majonnäs eller aïoli (då kan du minska på vitlöksmängden)

3 msk naturell yoghurt (kan uteslutas)

1-2 tsk vitvinsvinäger eller ännu hellre sherryvinäger

salt och nymald peppar

gärna lite chili, torkad eller färsk eller chili explosionIMG_1700

örtkryddor färska eller torkade – t.ex. herbes de Provence, basilika, persilja

färsk rosmarin, hackad

1/2 tsk senap, gärna Dijonsenap

ca 4-6 msk olivolja

Gör så här: 

Rör ihop dressingen: blanda majonnäs eller aïoli med yoghurt, senap, vinäger, vitlök, rosmarin, ärter, peppar och salt. Rör till en slät blandning. Spara en del rosmarin till dekorering. Tillsätt olivoljan lite i taget och rör så du får en krämig dressing. Smaka av så du har fin balans och smaker – mer av något? Ställ den åt sidan så smakerna blandas och frigörs medan du lägger upp den sköljda och torkade salladen på ett fat. Lägg kycklingbitarna och tomathacket tillsammans med potatisbitarna i en skål. Man kan också tänka sig att skära tomaterna i vackra skivor eller bitar och dekorera med runt salladen. Häll på dressingen och blanda runt. Om du vill har du även med den uppskurna salladen i blandningen. Lägg upp salladen på fatet och dekorera med färsk rosmarin. Servera med ett gott bröd och kanske ett glas kallt rosé- eller vitvin.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera