Coupe amarena

IMG_1768

Jag har haft lite svårt att sätta namn på denna nyskapade efterrätt. Den kom till i sydspanien när vi hade köpt flera kilo färska ljuvligt goda körsbär. Vi hade dessutom de oemotståndliga små marängerna med mandel som kommer uppifrån Alpujarra, men du kan lika gärna ta vanliga maränger – stora eller små. Man skulle även kunna kalla denna efterrätt för marängsviss med körsbär eller marängsviss amarena, efter vår favoritglass i Italien som heter Amarena och är full med härlig körsbärssylt. Det här är en lättgjord efterrätt som går hem hos både stora och små. Det enda pysslet är att kärna ur körsbären, men det brukar jag se som en stunds meditation. 

Du behöver för 6 personer: IMG_1764

ca 600 gram körsbär, urkärnade

1/4 vaniljstång, skuren på längden

2-3 msk socker

3 dl vispgrädde

1 msk konjak eller rom

1-2 dl maränger, lätt smuladeIMG_1765

gärna en rejäl näve färska körsbär, halverade och urkärnade

6 hela körsbär med skaft till dekoration

Gör så här: 

Lägg körsbären i en kastrull med socker och vaniljstången samt en skvätt rom eller konjak. Låt småkoka till en kompott. Låt svalna. Vispa grädden med lite konjak men vispa den inte för hårt. Blanda grädden med körsbärskompotten, ev. de färska körsbären och marängerna. Häll upp i skålar IMG_1767eller glas/couper. Dekorera med ett körsbär och ställ svalt till servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera