Spaghetti med enkel caponata

IMG_1071

Caponata är en siciliansk grönsaksröra som ofta innehåller aubergine. Men jag har här gjort en enklare variant som passar mycket bra att servera med nykokt spaghetti eller annan pasta. De härligt medelhavska smakerna kommer från zucchini, citron, vitlök, tomat, sardeller, kapris, chili och oliver – förutom olivolja, kärlek och magi:) 

Du behöver för ca 4 personer: IMG_1066

1 burk sardellfiléer, hackade

3-5 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 zucchini, tvättad och skuren i ganska små tärningar

1 burk kapris (jag använder gärna den saltinlagda, väl sköljd)

en näve svarta oliver, urkärnade och delade i halvor (tryck med knivbladet på dem så delar de sig och du kan lätt plocka bort IMG_1067kärnorna)

1 röd chili, hackad alt. några flagor torkad chili

peppar (salt brukar inte behövas)

olivolja till stekning och att ringla över

skal och saft från 1/2 – 1 citron

gärna en skvätt vitt vin om du har

örtkryddor efter tillgång och smak – jag tog rosmarin, basilika och timjanIMG_1068

3-4 tomater, tvättade och skurna i ganska små tärningar

gärna paremsan till servering (jag har använt Zetas praktiska förpackning som man hyvlar direkt ifrån, även om jag önskar att den var mer lagrad för mer sting i smaken)

Gör så här: 

Sätt på ditt pastavatten men lägg i pastan först när du vet att du får den klar samtidigt som caponatan/såsen. Pastan ska kokas al dente – det är särskilt viktigt när den ska blandas med sås eller liknande eftersom den då fortsätter att mjukna och en italienare tycker det är en styggelse med överkokt pasta.IMG_1070

Fräs vitlöken i rikligt med olivolja på medellåg värme. Tillsätt sardeller och fräs ett tag till. Tillsätt även tomaterna, chili, zucchini, oliver, kapris och örtkryddor. Låt fräsa ett tag. Häll på lite pressad citron och/eller vitt vin. Peppra och låt puttra ihop ett tag tills zucchinin är mjuk men inte sladdrig. Smaka av och lägg i din nykokta väl avrunna pasta och rör runt i stekpannan. Lägg upp på fat och servera direkt med ringlad olivolja över och parmesanflagor. Servera gärna med en grönsallad bredvid.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskioöd@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera