Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax med grönkålspesto

IMG_1922

Nästan inget hemma i lagren, förutom två bitar lax och lite fryst hackad grönkål i frysen samt en bit parmesan i kylen. Då skapades den här rätten som serverades med det övriga kylskåpsskrapet i form av morötter à la Medelhav som du får recept på i eget inlägg här bredvid. Det blev en god, fräsch, lättlagad, nyttig, färggrann och vacker rätt som jag gärna gör om. 

Du behöver för 4 personer: IMG_1921

4 portionsbitar lax, färsk eller fryst, med eller utan skinn

200-300 gram fryst hackad grönkål

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1 schalottenlök, skalad och hackad

en rejäl skvätt olivolja

salt och peppar

gärna färsk basilika

1-2 dl riven parmesanIMG_1923

gärna en skvätt vitt vin att hälla runt laxen när den bakas i ugnen

Gör så här: 

Fräs löken och hälften av vitlöken i olivoljan på ganska låg värme så den mjuknar men inte tar färg och blir bränd och besk. Tillsätt den frysta grönkålen och låt den tina under omrörning. Smaka av med salt och peppar och gärna basilika eller annan örtkrydda såsom körvel eller persilja. Tag kastrullen av värmen och låt svalna något innan du tillsätter den rivna parmesanen samt resten av vitlöken.

Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form. Lägg grönkålspeston ovanpå som på bilden. Häll vin runtom. IMG_1920Låt stå ett tag medan du börjar med tillbehöret. Ställ in laxen i ugnen så att du får den klar samtidigt som ditt tillbehör. Laxen är klar på ca 15 minuter i 150 grader. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply