Morötter à la Medelhav

IMG_1918

Den här morotsrätten kom till när kylen var i princip tom efter semestern och jag längtade tillbaka till mitt älskade Medelhav. Denna vackra färgklick serverades till lax bakad under grönkålspesto som du finner i eget recept publicerat här bredvid. Morotsfräset går även utmärkt att servera till ris eller blandat med nykokt pasta och då gärna även lite parmesan. 

Du behöver för 4 personer: IMG_1923

500 gram morötter, skalade och skivade

3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

ev. 1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

3-4 tomater, tvättade och hackade

en rejäl kvist rosmarin, de hackade bladen

det finrivna skalet av en citron

1 färsk röd chili eller några chiliflakes (minska mängden för mindre hetta)IMG_1920

några msk olivolja att steka i

peppar och salt

slätbladig persilja, hackad att strö över vid servering

Gör så här: 

Stek lök och vitlök ett litet tag på medellåg värme utan att de tar färg innan du lägger i morotsslantarna och fortsätter steka dem mjuka. Rör om då och då. Tillsätt det rivna citronskalet och chilin samt rosmarinen. Smaka av med salt och peppar. När morötterna precis är mjuka tillsätter du tomathacket och låter IMG_1918puttra med ett tag. Smaka av ifall du vill ha mer rosmarin, chili, vitlök, citron, peppar eller salt. När tomaterna är mjuka men inte för urkokta tar du pannan av spisen och serverar ditt goda tillbehör – kanske till den grönkålsbakade laxen eller till pasta eller ris. Morötterna är även mycket goda som tillbehör till grillat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera