Bovetepannkakor med jordgubbar & banan

 

IMG_1966

Bovete är väldigt nyttigt och dessutom gott tycker jag. Ibland gör jag amerikanska pannkakor på bovetemjöl och ibland de här som mer är som crêpes, frasiga och fina. Här serveras de med färska jordgubbar och bananer med lime på – slimeade bananer som barnen kallade dem för när de var mindre. Det blir väldigt god smakbrytning mot den söta bananen och passar med jordgubbarna och bovetepannkakorna. Servera till frukost, brunch, lunch eller när du vill.IMG_1965

Den som vill ha veganskt utesluter äggen och kollar så att konsistensen blir bra.

Du behöver för 4 personer: 

5 dl bovetemjöl

6-7 dl vatten

3 uppvispade ägg (uteslut ägg för veganskt alternativ! och låt smeten stå 20-30 minuter för att svälla)

1 krm salt

1 msk råsocker eller kokossockerIMG_1963

1/2 tsk äkta vaniljpulver (det rena svarta som består av vaniljfröna utan socker – finns på burk)

ev. 1/2 tsk kanel

Tillbehör: 

en ask jordgubbar, rensade och skurna i halvor, kvartar eller skivor

3 bananer, skurna i skivorIMG_1964

saften från 1-2 limefrukter

lönnsirap till servering

Gör så här: 

Rör ihop smeten genom att först hälla upp mjölet i en bunke, rör i vattnet så att smeten blir klumpfri och vispa ner de uppvispade äggen och smaksättningen. Det kan hända att du behöver lite mer vatten, smeten ska vara ungefär som vanlig pannkakssmet. Låt stå ett tag att svälla. Grädda pannkakorna i smör i en pannkakslagg eller stekpanna. Låt pannan bli varm, lägg i smöret och låt det smälta ordentligt – när det slutat fräsa är det klart att hälla i en slev smet, vicka pannan så den rinner ut i kanterna. När ytan stelnat helt och det blivit små porer på ovansidan är det dags att vända pannkakan. Låt den stekas gyllene och frasig även på andra sidan. Lägg upp pannkakorna på ett fat. Servera med jordgubbarna, de slimeade bananerna samt äkta lönnsirap.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_1966

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera