Pasta med avokadopesto

IMG_2142

Samma scenario som så många andra gånger då jag hittat på helt nya recept: en ganska tom kyl och ingen ork att gå och handla. Nöden är uppfinningarnas moder och den här gången blev det en avokadopesto, eller i vart fall något som närmast kan beskrivas som en pesto eftersom den utöver avokado innehåller lite vitlök, olivolja, basilika och finriven parmesan. Det blev väldigt gott och är absolut en rätt vi gärna gör igen. Peston passar även bra att serveras som tillbehör till grillat. Om man tar bort parmesanen och använder äggfri pasta blir det här en god vegetarisk och till och med vegansk rätt. 

Du behöver för 4 personer: IMG_2139

3 stora eller 5 små avokado

1 vitlöksklyfta, ju fräschare desto bättre, finhackad

ca 1 dl olivolja

1/2 tsk dijonsenap (framför allt för att få ingredienserna att gå ihop, emulgator)

salt och pepparIMG_2138

en näve färsk basilika, hackad

pressad saft från 1/2 citron

ca 1 dl finriven parmesan

pasta efter tillgång och smak – jag tog glutenfria taglieriniIMG_2140

Gör så här: 

Sätt på pastavattnet. Lägg avokadoköttet i en hög smal bunke (se bilden) tillsammans med vitlök, basilika, dijonsenap, citronjuice och peppar. Mixa med en mixerstav. Tillsätt olivoljan lite i taget under mixning så att den blandas i och det hela blir en slät fin kräm. Tillsätt parmesanen på slutet. Smaka av om det behövs salt.

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningar på förpackningen. Se till att den är al dente, häll av IMG_2141pastavattnet genom ett durkslag, skölj den om du vill (jag vet att man inte ska det men jag anser att det blir bäst att skölja den helt snabbt i kallt vatten), lägg tillbaka pastan i kastrullen och häll på avokadopeston. Blanda ordentligt. Servera direkt, kanske med extra parmesan och basilika samt nymalen svartpeppar.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera