Glutenfria american pancakes

IMG_2131

Här är ännu en variant på glutenfria amerikanska pannkakor till brunch i helgen. Jag gör dem ofta på bara bovetemjöl eftersom jag tycker det är gott och det dessutom är väldigt nyttigt. Men den här söndagen hade jag inte så mycket bovetemjöl kvar så det drygades ut med glutenfri mjölblandning från Finax samt lite durramjöl. Det blev en mer neutral smak som föll gästerna på läppen. Till serverade jag en ny blandning: hallon med aprikoser och mango. Eftersom frysta hallon bör hettas upp tänkte jag blanda i de frysta mangotärningarna efter att hallonen blivit varma så att blandningen kyldes ner samtidigt som mangon tinade. Vi hade kvar några aprikoser som också fick slinka med och det blev en riktigt lyckad blandning väl värd att pröva. IMG_2129

Du behöver för ca 4 personer: 

1 dl bovetemjöl

1 dl durramjöl

3 dl glutenfri mjölblandning

1 msk råsocker eller kokossockerIMG_2133

lite salt

3 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

finrivet skal av 1/2 – 1 citron

1/2 tsk äkta vaniljfrön (finns att köpa på burk)

ev. 1 tsk vaniljsocker

2 dl vaniljyoghurt (jag tog Valios laktosfria)IMG_2130

4 dl mjölk (jag använder Valios laktosfria)

3 uppvispade ägg

smör till stekning

lönnsirap till serveringen

Till syltblandningen: 

1 paket frysta hallon

1 paket fryst mango i tärningar

ca 8 aprikoser, skurna i tärningarIMG_2131

ca 4-6 msk råsocker (smaka av!)

Gör så här: 

Hetta upp hallonen i en kastrull, lägg i socker och aprikostärningarna och låt det precis börja koka. Tag av värmen och lägg i mangobitarna, rör om och ställ att svalna. Smaka av ifall du behöver tillsätta mer socker och tänk på att det upplevs som mindre sött när blandningen blir kall.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör och vispa i mjölk, yoghurt och sist de uppvispade äggen. Smeten ska bli ganska tjock, men om du tror den är för tjock kan du späda med lite mer mjölk.

Stek på medelhög värme i smör i pannkakslagg som du ser på bilden. Lägg de färdigstekta pannkakorna på ett fat som du har i ugnen som värmts till lite drygt 100 grader.

Servera pannkakorna med den sötsyrliga hallonblandingen och lönnsirap.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera