Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lax teriyaki

IMG_2045

Jag hade tänkt göra laxen i ugn med thailändska smaker, men hade slut på fisksåsen nam pla. En inventering i skafferiet ledde till att det fick bli en sorts egenblandad teriyakilax i stället. De flesta recept på teriyaki innehåller färdig teriyakisås. Det är lite synd eftersom det är väldigt lätt att göra en egen variant och det är riktigt snabb- och lättlagat, perfekt för en snabb god vardagmiddag! Nedan följer såväl min japanska väninnas “korrekta” recept sänt från Tokyo samt min mindre söta version som också innehåller ingefära. Servera gärna med broccoli eller annan grönsak och kokt ris. Marinaden som fisken ugnsbakats i tjänar även som sås vid servering. IMG_2044

Du behöver för 4 personer, Katinkas Kitchen version: 

4 bitar lax

6 msk japansk soja (jag använder Kikkoman)

4 cm färsk ingefära, finhackad eller riven

2 vitlöksklyftor, finhackade, mosade eller pressade

1 msk socker eller sirapIMG_2046

1-2 msk sesamolja

broccoli och ris till servering

jag har valt att dekorera med färsk koriander och slätbladig persilja

Teriyakisås, äkta japansk version: 

1 dl sake

1 dl Kikkoman soya

1 dl mirin (söt risvinsliknande, säljs i mataffärer numera)

1/2 dl socker

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll teriyakisåsen över. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen. Ställ in laxen i ugnen på 150-175 IMG_2045grader och se till att koka både riset och broccolin så att det blir klart ungefär samtidigt som laxen som tar ca 15 minuter i ugnen. Den ska nå en innertemperatur på ca 40 grader tycker jag för att vara fin och saftig utan att bli torr. För extra fin servering kan du lägga riset i en kaffekopp, liten skål eller kokott och sedan stjälpa upp på tallriken.

Servera laxen med såsen, ris och broccoli.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply