Knäckiga flarnkorgar

IMG_2309

De här små godbitarna passar utmärkt att servera sorbet i. Alternativt vispad grädde eller glass med färska bär. Superlätta att göra – och dessutom glutenfria. Det var ett experiment att testa med durramjöl och resultatet blev verkligen lyckat! Det enda man ska tänka på är att ge den lilla klicken ordentligt med utrymme att växa till sig på för när den gräddas blir det annars lätt en enda stor knäckig flarnplatta, och även om det också går att göra så och sedan skära den är det inte helt lätt att skära den lösa kakan innan den stelnar. När den väl stelnar är den så frasig att det är omöjligt att skära den snyggt utan att krossa den. 

Du behöver: IMG_2311

100 gram smör

100 gram råsocker

100 gram sirap

75 gram durramjöl

en knivsudd äkta vaniljfrön

1/2 tsk vaniljsockerIMG_2314

Gör så här: 

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull. Ställ på medelhög värme och rör om medan smöret smälter och du får en slät smet. Låt den koka ett litet tag innan du stänger av värmen och låter smeten svalna en aning. Klicka ut på bakplåtspapper men tänk som sagt på att det ska vara glest mellan klickarna! En msk till varje flarn är bra. Grädda dem i 200 IMG_2297grader i ca 5 minuter – passa för de bränns rasande fort! Låt de svalna helt kort så att du kan ta i dem och lägg dem över små koppar eller glas att formas till korgar. Om du väntar för länge med det här momentet hinner de bli stela och hårda och går inte längre att forma, då får du använda dem som platta flarn.

Servera med dina tillbehör. Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_2298

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2299

Kommentera