Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En mycket enkel middag med lax

IMG_2432

Den här middagen måste vara en av de lättare man kan göra. Ugnsbakad lax, kokt ris, broccoli – allt serverat med soja, koriander, koreansk chili och lite sesamolja. Klart på ett kick och gott och nyttigt dessutom. 

På bilden ser man hur vi avnjöt den på terrassen en höstdag för drygt två år sedan, nu är det dessvärre snö på samma terrass. 🙂

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar laxfilé

lite olja eller smör till ugnsformen

någon krydda till laxen – örter, chili, peppar… ta vad du har och känner för! IMG_2432

2 broccolihuvuden

ris, kokat enligt anvisningar på förpackningen

Till servering: 

soja (jag använder alltid japansk Kikkoman)

gärna färsk koriander

koreansk chili eller andra chiliflakes

sesamoljaIMG_2429

Gör så här: 

Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form, krydda dem. Sätt på riset. Skär broccolin i buketter – glöm inte att använda broccolistjälken som är mycket god! Jag brukar skala den med en potatisskalare och skära den i skivor som barnen kallade för broccolikarameller när de var små. Ställ in laxen i ugnen så den blir klar samtidigt som riset, laxen tar ca 15 minuter i 170 grader. Det bästa är att mäta med en termometer när den blir 40 grader i innertemperatur. Koka broccolin i saltat vatten. Servera laxen med riset och broccolin, strö koriander och chili över och häll på soja och sesamolja vid servering. Ställ fram så att gästerna kan komplettera med mer smaksättare vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply