Pannbiffar i gott sällskap

IMG_2420

Hamburgare utan bröd, eller pannbiffar på nötfärs som kryddas med örter och paprika och IMG_2426steks eller grillas serveras här med goda tillbehör i form av ugnsrostade rosmarinkryddade potatishalvor, ugnsrostade rödbetsklyftor, rostad blomkål samt en fikonchutney. Vill du göra det enklare för dig gör du en sås eller ett kryddsmör enligt något av recepten du finner under kategorin ”såser, röror & kryddsmör” i kolumnen här till höger. Fikonchutneyn publiceras i eget inlägg här bredvid. 

Du behöver för 4 personer: IMG_2418

Till hamburgarna: 

600 gram köttfärs eller någon viltfärs (jag använder gärna hjortfärs)

1-2 ägg

salt, peppar, örtkryddor efter tillgång och smak samt IMG_2421paprikapulver, gärna rökt för extra barbecuefeelingIMG_2419

Tillbehör: 

1 blomkål, med blasten borttagen och skuren i centimetertjocka skivor alt. i små buketter

1 påse rödbetor, tvättade eller skalade och skurna i klyftor

olivolja

salt, peppar, timjan

1 kg potatis, tvättad och skuren i halvor

olivolja

salt, peppar och rosmarin
IMG_2422

Till fikonchutney:

1/2 kg färska fikon – kan ersättas med t.e.x. tomat för en tomatchutney

1-2 gula lökar, skalade och strimlade eller hackade

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1-2 msk socker

olivolja och smör till stekning

en kvist färsk timjan

1 lagerblad

1/2 tsk korianderfrön

svartpeppar

1/2 – 1 chili, finhackad efter att du tagit ur kärnorna om den är stark

1 dl rödvin

1-2 msk balsamvinäger

pressad citron

Gör så här: 

Blanda färsen med kryddor och ägg, ställ åt sidan så länge.

Lägg potatishalvorna i en smord ugnsfast form eller på en plåt, pensla med olivolja, salta och strö över rosmarin. Lägg rädbetsklyftorna bredvid eller i egen form efter att har rört runt dem i en skål med olivolja, salt och timjan så alla är lätt täckta av den kryddiga oljan. Ställ in potatis och rödbetor i ugnen som du värmt till 175 grader. De bakas klart på cirka 45 minuter.

Under tiden gör du chutneyn eller om du gjort den innan (den håller någon vecka i kylen och kan även frysas in). Stek lök och vitlök i olivolja och smör på medellåg värme tillsammans med socker, timjan, lagerblad IMG_2424samt svartpeppar och korianderfrön så löken blir helt mjuk och nästan karamelliserad. Tillsätt fikonen, chilin och rödvinet samt balsamvinägern. Höj värmen och låt koka ganska häftigt så rödvinet reduceras. Tillsätt gärna balsamicoreduktion (vanlig eller den på granatäpplen) på slutet. Pressa i citron, smaka av ifall du vill ha mer socker, vin, citron, chili eller balsamico. Tag från värmen och häll upp i en skål. Chutneyn kan serveras ljummen eller kall som en slags barbecuesås till även annat grillat kött.

Stek blomkålsskivorna i en blandning av smör och olja. Krydda med vitpeppar och salt. Stek så blomkålen får fin färg på båda sidor och nästan rostas i det brynta smöret. Lägg upp på ett fat och förvara så länge det i ugnen  som du drar ner temperaturen på när potatisen och rödbetorna är klara. Stek pannbiffarna eller grilla dem och servera IMG_2423direkt med dina tillbehör och kanske en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2425

Kommentera