Hallonsorbet & lakritsmaräng

IMG_2687

Den här hallonsorbeten är fräsch, sommarsmakande och alldeles len eftersom jag silat bort alla frön. Den blir snabbt klar i glassmaskinen och serveras med lättgjord lakritsmaräng för fin smakbrytning. Jag sparade en del hallonpuré att dekorera med också. 

Du behöver: IMG_2686

500 gram frysta hallon

2 1/2 dl socker

drygt 2 dl vatten

ev. någon tsk citronjuice

Till lakritsmarängen: 

2 äggvitor

knappt 1 dl socker

några droppar citronjuiceIMG_2684

ca 1/2 tsk lakritspulver

Gör så här med sorbeten: 

Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra ihop så att sockret löser sig helt och det blir simmigt. Ställ att svalna. Lägg de frysta hallonen i en annan tjockbottnad kastrull. Hetta upp på medelhög värme, rör om då och då. När de blivit riktigt genomvarma tar du kastrullen av värmen och låter de ihopkokade hallonen svalna. Kör dem IMG_2685i mixer. Sila purén i ett finmaskigt durkslag, tryck och pressa med skeden så du får ut all den goda hallonpurén men de små hårda något beska fröna stannar i silen. Blanda purén med avsvalnad sockerlag, men ta inte i all sockerlag direkt. Tillsätt även lite citronjuice för fräschör och fin färg.  Smaka av ifall du kanske inte  behöver allt, men tänk på att det som smakar sött nu när det är ganska varmt förlorar en hel del sötma när sorbeten fryses. Blandningen ska kännas en aning för söt nu innan den fryses för att blir riktigt god sedan. Ställ blandningen kallt tills det är dags att hälla den i glassmaskinen.

Gör så här med lakritsmarängen:

Vispa äggvitorna med några droppar citron och två msk av sockret till ett styvt skum. Det tar ca tio minuter så ha tålamod! Tillsätt resten av sockret under vispning, vispa ett tag till så att smeten blir blank och fin. Vispa sist i lakritspulvret, smakaIMG_2688 av så du har bra mängd lakritspulver. Bred ut smeten ganska tunt på ett bakplåtspapper som du lägger på en plåt. Grädda i 125-150 grader i ca 45 minuter tills marängen är torr och spröd. Ställ den att svalna på torrt ställe. Om du inte ska använda marängen direkt är det bäst att lägga den i en lufttät burk så den inte mjuknar av luftfuktigheten, men se till att den är helt kall så den inte mjuknar i sin egen ånga.

Servering: 

Smula lakritsmaräng och lägg en liten hög på varje portionstallrik att lägga en vacker kula sorbet på. Smula marängflagor över, dekorera gärna med ett blad mynta eller citronmeliss och kanske halloncoulis (hallonpuré du sparat men inte har lika mycket sockerlag i som till sorbeten). Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera