Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En fräsch brunch!

IMG_2812

Spansk-franska smaker – råstekt potatis förstärkt med morötter, lök, röd paprika, chili, IMG_2810vitlök och örter serverad med pocherade ägg och god italiensk tonfisk på glasburk samt en hemslungad majonnäs. Se där en brunch vi njöt av och gärna gör om snart igen, Jag strödde hackad salladslök och slätbladig persilja över för extra färg och piff. 

Du behöver för 4 personer; 

6-8 potatisar, ev. skalade och skivade

3-4 morötter, skalade och skivade

2 gula lökar, skalade och hackade

2 röda paprikor, tvättade, urkärnade och strimlade

2-4 vitlöksklyftor, skalade och hackadeIMG_2811

1 röd chili, tvättad och hackad

1/2 tsk herbes de Provence eller timjan, oregano, rosmarin & basilika

nymalen svartpeppar, gärna blandpeppar (svart-, vit-, rosé- & grön-)

örtsalt (jag använder Trocomare)

olja till stekning (jag använde kokosolja och olivolja)IMG_2813

1-2 burkar tonfisk av god kvalitet (t.ex. spansk ventresco de bonito eller spanska Calippo)

hemslagen majonnäs (se eget recept)

4-8 ägg (beroende på om ni vill ha ett eller två ägg per person)

hackad slätbladig persilja eller annan färsk örtkrydda

några stjälkar salladslök, tvättade och hackade

Till pocheringsvattnet: 

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk salt

Gör så här: 

Stek potatis, morötter och lök på medelhög värme, rör om ganska ofta så allt får lite stekyta. Efter ett tag tillsätter du vitlöken och fortsätter steka, du kan dra ner värmen lite när potatisen fått fin färg. Jag tycker om när potatisen och morötterna är riktigt mjuka, så jag låter stekpannan stå på ganska låg värme medan jag fixar med det andra till brunchen. Lägg upp tonfisken. Slunga majonnäsen. Fixa sallad om du vill ha det till. Och pochera äggen: koka upp vatten i en vid kastrull, gärna en sauteuse eller traktörpanna. Tillsätt vinäger och salt. Se till att vattnet precis hålls vid kokning, med små bubblor. Knäck ett ägg så det får ett jack i sig, håll det precis över vattenytan och släpp ner ägget i vattnet. Lyft försiktigt upp vitan så den lägger sig över gulan om den flyter ut. Låt ägget pochera (sjuda) i några minuter tills vitan stelnat och gulan fortfarande är lös inuti. Det är svårt att avgöra, men efter några övningsomgångar brukar man få känsla för det. Det är viktigt att äggvitan inte är lös.

Den erfarne noterar här att jag frångår vad som brukar vara gängse instruktioner om hur man pocherar ägg. Det beror på att jag talat med kockarna på det ställe i stan som jag tycker gör de absolut bästa pocherade äggen, på Greasy Spoon på Söder. De är engelsmän och berättade för mig att man alls inte ska hälla ägget i en kopp eller swirla runt vattnet innan man häller i det. Jag gick hem och prövade efter deras instruktioner och det blev riktigt lyckat, dessutom lite enklare!

Lägg upp potatis- och grönsaksfräset på tallrikar, lägg pocherade ägg ovanpå, tonfisk bredvid med en klick majonnäs över/bredvid. Strö salladslök och persilja över och servera direkt med en skål extra majonnäs att ta för sig av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply