Hemslagen majonnäs

IMG_2797

Majonnäs eller mayonnaise som den franska stavelsen lyder är inte alls franskt utan helt enkelt en sås från Mahón på Menorca. Catalunia är ju känt för sin aïoli (som betyder vitlök och olja och ska så vara i sin renaste form) så det är egentligen inte så konstigt, och finsmakare som fransmännen är har de sannolikt vidareutvecklat och förbättrat denna menorquinska sås. Det är i vart fall den tolkning om ursprunget som jag ansluter mig till, särskilt som när jag läser information på spanska det står att en version var känd redan på trettonhundratalet i Katalonien. Men jag är som sagt övertygad om att Richelieus franske kock förfinat såsen han fann sedan hans husbonde intagit Menorca på sjuttonhundratalet och därmed skapat den ljuvliga emulsion av äggula och olja som en majonnäs idag är.

Många recept föreskriver en mild olja utan egentlig smak men jag gillar den mer spanska versionen med olivolja, särskilt om man som vi har förmånen att ha en som passar perfekt i smak. Vår italienska olivolja från Abruzzo som vi köpt direkt från bonden har milda fina noter av avokado och lätt gräsighet som gör sig mycket bra i en hemslagen majonnäs. Maken som gjorde denna blev glad som en lärka över resultatet, och oavsett vilken olja du använder är det förvånansvärt enkelt att göra sin egen majonnäs – och så mycket godare! IMG_2798

Än en gång är finns det ingen anledning att uppfinna hjulet, det här är helt enkelt receptet från Julia Childs kokbok Det Goda Franska Köket som är min matbibel. Som hon påpekar är det bäst när alla ingredienser är rumstempererade när man börjar.

Använd den som den är eller smaksätt med örter, wasabi, soja, apelsin, vitlök (för en aïoli), saffran, chili, rökigt paprikapulver, ramslök, nässlor… 🙂

Du behöver: 

1 helt ägg (när den görs med stavmixer blir det bäst och enkelt med helt ägg)

1/4 tsk senapspulver eller 1/2 tsk Dijonsenap

1/2 tsk salt

1 msk pressad citron (eller vinäger)

2 1/2 dl olja

Saker du behöver: 

Stavmixer

blandningsbehållare för stavmixer (en hög smal skål)

Gör så här: 

Knäck ägget i blandningsskålen. Tillsätt senap och salt. Mixa på högsta hastighet i en halv minut. Blandningen ska bli tjock och skummig. Tillsätt citronen eller vinägern och mixa i tio sekunder till. Tillsätt därefter oljan droppvis medan du kör med mixern. Det är viktigt att oljan tillsätts sakta så att den hinner absorberas till den emulsion det ska bli. När du tillsatt ungefär en dl olja börjar såsen tjockna. Tillsätt resten av oljan lika försiktigt och långsamt. Om din majonnäs blir för tjock tillsätter du några droppar mer citron eller vinäger. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Ställ åt sidan eller svalt till servering. Såsen håller några dagar i kylen men tänk på att det är färskt ägg i så den håller inte så länge.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen som med glädje förmedlar Julia Childs utmärkta recept.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*