Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Torskrygg med fänkålsvariation

IMG_2801

Från Stockholms Matmarknad i Sturegallerian traskade jag hemåt med en bit fin torskrygg IMG_2787och några späda fina fänkålsstånd tillsammans med slätbladig persilja och en slags röd grönkål, benämnd purpurkål. På fänkålen gjordes en liten crudité och en fänkålsmajonnäs. Dessutom försökte jag mig på en fänkålsmousse men det var mindre lyckat så jag tycker du ska stanna vid att buljongkoka fänkålen och servera den med övriga tillbehör. Kålen rostades frasig i ugnen och serverades till för att smula över som spännande och nyttig konsistensbrytning medan torsken långsambakades med olivolja och fänkålsvippor i ugnen. Receptet på lättgjord hemslungad majonnäs finner du i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen. 


IMG_2786

Du behöver för 4 personer: 

Till fisken: 

4 bitar torskrygg, gärna med skinnet kvar

olivolja

det gröna bladverket från IMG_2791fänkålen, hackat

salt och peppar, gärna vitpeppar som jag tycker passar extra bra till fisk

2-4 fänkålsstånd, beroende på hur stora de är

1/2 citron

grönsaksbuljong att koka fänkålen i

grönkål eller dito rödfärgad (purpurkål), några blad

Gör så här: 

Skölj kålen, torka i salladsslunga eller i handduk och lägg på IMG_2796en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på ca 175 grader och låt torka utan att den blir bränd. Ställ åt sidan så länge. Den kan förvaras i tättslutande burk i några dagar, bara den inte utsätts för fukt.

Tvätta fänkålen, skär av de spretigare bitarna av stjälken. Spara de fina vipporna och hacka dem, lägg på ett fat och ställ åt sidan så länge. Tag en av fänkålsstånden och skiva så tunt det bara går, gärna på en mandolin. Pressa lite citron över och droppa olivolja över samt salta och ställ åt sidan så länge. Där har du din crudité som du ska toppa rätten med. Tag resten av fänkålen och dela på längden. Koka den i buljongen så att den precis blivit mjuk. Medan den kokar kan du ställa in fisken i ugnen (se nedan).

Gör majonnäsen enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen men IMG_2795ha i en rejäl näve fänkålshack från första början för fin grön färg och smak.

Torka av fiskbitarna, lägg dem i en smord ugnsfast form och häll eller pensla olivolja på dem. Salta och peppra och rulla dem i lite av det gröna fänkålshacket, lägg dem i formen och ställ den åt sidan tills det är dags att ugnsbaka fisken precis lagom till servering. Den blir klar på ca 15-20 minuter i 125 grader. Stick en termometer i den, när innertemperaturen är ca 42 grader är den perfekt.

Arrangera torsken på tallrikar, lägg på en bit buljongkokt IMG_2799fänkål, toppa med crudité och lägg en klick fänkålsmajonnäs bredvid. Luta ett rostat kålblad mot torsken eller smula den över rätten. Strö gärna lite grönt fänkålshack eller persilja över. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2802

IMG_2803

 

 

 

Leave a Reply