Gnocchi med fänkål, tomatconcassé & spröda oliver

IMG_2863

När jag jobbade på restaurang lärde jag mig att en tomatsås på köksfranska heter tomatconcassé. Det är en lättgjord och god sås med koncentrerad tomatsmak. Här får den ackompanjera den hemgjorda potatisgnocchin som dressats i fänkålskräm och det hela toppas av rostade oliver för såväl färg- som smakbrytning. IMG_2854

Fniss – jag fotade innan jag haft på olivsmulet men glömde sedan för vi var så hungriga..:) Ni får liksom tänka er det svartfnasiga smulet över rätten:)

Du behöver för 4 personer: 

Gör gnocchi enligt recept du finner i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen

en burk svarta urkärnade oliver

500 gram färska tomater, tvättade och skurna i klfytorIMG_2860

olivolja

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller mosade

färska örter såsom basilika, herbes de Provence, rosmarin, timjan

en nypa socker, gärna råsocker (italienskt knep för att förhöja tomatsmaken)IMG_2861

nymald peppar och salt

ev. 1/2 tsk balsamvinäger om du vill

Till fänkålskrämen: 

1-2 fänkålsstånd, IMG_2856skuren i tunna skivor

buljong att koka fänkålen i

rumsvarmt smör

ev. 1/2 dl grädde alt. några msk olivolja

peppar och salt, gärna örtsalt

Gör så här: 

Häll av vätskan från oliverna, jag brukar också skölja dem. IMG_2863Låt stå och torka ett tag i durkslaget. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem på dubbelvikt hushållpapper på en tallrik som du ställer in i mikron utan något över. Kör i omgångar om två minuter tills oliverna blivit som torkade och är alldeles spröda och går att smula. Ställ dem åt sidan.

Koka fänkålen mjuk i buljongen. Häll av vätskan men spara lite att spä med. Mixa fänkålen med smör, olivolja eller grädde, salt och peppar, gärna vitpeppar. Klicka i lite mer smör, mixa och smaka av. När du fått en slät fin mousse ställer du den åt sidan så länge.

Stek vitlöken i olivoljan på medellåg värme. Tillsätt tomathacket och låt puttra ett tag. Smaka av med socker, salt, peppar och örter. Låt såsen puttra ihop ca 10-15 minuter.

Koka dina gnocchis i saltat vatten tills de flyter upp – då är de klara. Häll av dem i ett durkslag. Värm upp fänkålsmoussen, lägg i den kokta gnocchin. Arrangera på tallrikar med tomatsåsen och gnocchin. Smula torkade oliver över. Servera direkt, eventuellt med riven parmesan.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera