Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kummel med skördegrönsaker & gremolata

IMG_2738

Vid ett av mina besök på Stockholms Matmarknad i Sturegallerian där jag gärna går och IMG_2734köper fräscha ekologiska grönsaker från namngivna svenska men även franska och italienska bondgårdar kom jag hem med underbara bönor, morötter och slätbladig persilja. Vid fiskdisken bredvid hittade jag den i Spanien så uppskattade fisken kummel, merluza på spanska. Den ugnsbakades med olivolja och serverades med de nykokta vax- och gröna bönorna, morötter och en fräsch gremolata på persiljan med citronskal och vitlök. Enkelt och gott! 

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar kummel, gärna med skinn på så håller de ihop bättre under tillagning

salt och peppar, gärna vitpepparIMG_2731

olivolja

400 gram vaxbönor

400 gram gröna bönor

ett knippe färska morötter

olivolja

Till gremolatan: 

det finrivna skalet av 1-2 citroner, helst ekologiska och ordentligt IMG_2732tvättade

2-4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade – använd gärna färsk vitlök om du får tag på det

ett knippe färsk bladpersilja, bara bladen, finhackade

salt och peppar

Gör så här: 

Torka av fisken, lägg den i oljad ugnsfast form, häll eller IMG_2733pensla olivolja på fisken, krydda med salt och peppar, gärna vitpeppar. Ställ åt sidan så länge. Den går ganska fort att baka i ca 125-150 graders ugn till en innertemperatur på 42-25 grader. Det är praktiskt att använda en stektermometer för att få fisken perfekt.

Rensa bönorna och morötterna. Skär morötterna på längden om de är tjocka. Koka dem i saltat vatten och likaså med bönorna. När du tycker bönorna och morötterna har en bra mjukhetsgrad häller du av vattnet och häller tillbaka grönsakerna i kastrullen. Häll lite olivolja på.

Under tiden som bönor och morötter kokar gör du gremolatan: Finhacka persiljan, riv skalet på citronen fint, hacka vitlöken och blanda allt. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

När du bedömer att det är ca 15-20 minuter kvar till servering ställer IMG_2736du in fisken i ugnen.

Lägg upp bönor, morötter och fisk på tallrikar, Toppa fisken med gremolata eller servera den i en skål till för gästerna att ta av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply