Olivstekt torsk med sydfranska linser

IMG_2873

Jag har blivit alldeles förtjust i de torkade oliverna som jag läste om i ett recept av Paul Svensson på Fotografiska Muséet i Stockholm. Han lagar mycket spännande vegetariska rätter och oliverna som lätt torkas i mikron sätter verkligen piff på många rätter. Här har jag rullat portionsbitar av torskrygg i olivhacket varefter fisken bakas i ugn. Den serveras med en linsragu med sydfranska smaker som även den kan tillagas i ugn. Enkelt och gott till såväl vardag som fest. Servera gärna med en sallad eller andra grönsaker och ett gott bröd. 

På hösten tar du helt enkelt bort kronärtskockan och serverar någon annan grönsak i stället.

Du behöver för 4 personer: IMG_2870

4 bitar torskrygg

olivolja

en burk urkärnade svarta oliver

2 dl Beluga- eller Puylinser

2 schalottenlökar, skalade och hackade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackadeIMG_2867

1 lagerblad

det finrivna skalet av 1/2 – 1 citron samt citronsaft

1 burk hackade tomater av god kvalitet alt. 6 färska tomater, hackade

örtkryddor såsom timjan, rosmarin, basilika, körvel, herbes de Provence

2 buljongtärningar

4-5 dl vatten (du kan behöva tillsätta mer eftersom)IMG_2865

gärna en skvätt vitt vin (då tar du den mindre mängden vatten)

salt och peppar

Gör så här: 

Låt oliverna rinna av i durkslag, jag brukar skölja dem. Lägg dem att torka på dubbelvikt hushållspapper. Lägg dem sedan på nytt dubbelvikt hushållspapper och lägg in det i mikron. IMG_2866Jag gjorde det tidigare med en tallrik under men sedan sprack en så nu kör jag bara på hushållspapper:) Kör i omgångar om 2 minuter tills oliverna blivit torra och är lätta att smula sönder. Smula sönder dem och lägg dem i en djup tallrik.

Torka av torsken och lägg den på ett fat eller en skärbräda. Pensla eller gnid in dem med olivolja. Salta och peppra. Ta fiskbitarna en i taget och rulla dem i olivfnaset. Lägg dem i en ugnsfast form som du smort med olivolja. Ställ in den i ugnen när du bedömer att det är 15-20 minuter kvar på linsragun. Använd gärna en termometer till fisken, när innertemperaturen är 42 grader är den perfekt stekt.IMG_2869

Fräs lök och vitlök i olivolja på medellåg värme tills blivit mjukt utan att ta färg. Tillsätt tomater, örter och kryddor. Häll på vin, låt puttra helt kort och tillsätt därefter tomater, låt puttra ett tag innan du tillsätter buljong och citronskal samt lagerblad. Låt puttra på spisen på ganska låg värme eller ställ in kastrullen med lock som tål ugn i ugnen som du värmt till 150-170 grader för att baka klart. Det tar ca 30-40 minuter. Linserna ska bli helt mjuka. Kokar du dem på spisen kan det gå fortare. Vid servering smakar du av ifall du behöver mer salt eller peppar. Krydda på med lite färska IMG_2871örtkryddor om du har det och pressa citronsaft över samt en extra skvätt olivolja.

Arrangera på tallrikar med fisken, linsragun och kanske sallad eller annan grönsak. Servera direkt, gärna med ett gott bröd att doppa i linserna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

Kommentera