Krämig pasta m räkor & zucchini à la FODMAP

IMG_2895

Jag läste på om FODMAP då dottern fick rådet att försöka hålla sig till det för att få bukt på sin mage, och min packade ihop efter månader av mediciner till följd av bröstcancern. Nu är jag efter fem år utskriven från Bröstcentrum, men hamnade ju nästan en vecka på sjukhus med intrevenös antibiotika som knockade magen fullkomligt. Vad bättre då än att plocka fram magmilda recept som kanske även kan passa mer normala magar som vill vila efter helgernas festande. 

FODMAP är utvecklat för att hantera IBS (irritable bowel syndrom) genom att man utesluter födoämnen som retar magen. Tyvärr bör då vitlök som jag älskar uteslutas, men när jag läste på lite mer upptäckte jag till min stora glädje att man får använda vitlöksinfuserad olja – jippie. Här är ett recept som bara innehåller FODMAP-vänliga saker: glutenfri pasta, räkor, zucchini, citron, vitlöksolja, en aning chili om man vill, röd paprika och ev. lite ingefära, en skvätt vin, parmesan, oliver och olivolja. Krämigheten kommer från havregrädde som är FODMAP-okej. En god och lättlagad rätt som är snäll mot magen. Servera gärna med en grönsallad till. IMG_2886

Tips: Den här pastarätten går att variera i oändlighet – byt ut räkorna mot kyckling, skinka, lax, matrester.. eller gör den helt vegetarisk, byt ut zucchinin mot en annan grönsak, tillsätt ev. tomater, ta kapris i stället för oliver…

Du behöver för 4 personer: 

400 gram glutenfri pasta (jag använder helst Barilla, men vill man vara noga tar man pasta på bovete eller möjligtvis brunt ris eftersom Barilla innehåller majs)IMG_2888

400 gram skalade räkor (vanliga eller tiger-/scampi)

1 zucchini, tvättad och skuren i strimlor, tärningar eller IMG_2890båt-bitar

6 msk olivolja

1-2 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade

skalet och saften från 2 citroner, väl tvättade och gärna ekologiska

ev. 1/2-1 chili, tvättad och hackad

1 röd, gul eller orange paprika, tvättad, urkärnad och IMG_2893strimlad

ev. 1-2 cm färsk ingefära, skalad och finriven eller hackad (ingefära är antiflammatoriskt och gott)

1 burk urkärnade oliver, väl avrunna

ev. en skvätt vitt vin

1-2 msk kokosolja eller annan olja till stekning

salt och nymalen pepparIMG_2896

1 dl slätbladig persilja, tvättad och hackad (basilika är tyvärr inte ok enligt FODMAP)

2 dl Oatly havregrädde för den som vill ha en krämig sås

2 dl riven parmesan eller pecorino

Gör så här: 

Sätt på en stor kastrull med pastavatten. Lägg in de avtorkade oliverna i mikron på dubbelvikt hushållspapper. Kör i omgångar om två minuter tills de är helt torra och fnasiga och lätt går att smula sönder. Ställ dem åt sidan så länge.

Om du inte redan har vitlöksolja redo krossar du vitlöksklyftorna med knivbladet, tar bort skalen och lägger dem i olivoljan i en tjockbottnad kastrull som du ställer på spisen på medellåg värme. Låt koka upp, låt puttra försiktigt utan att vitlöken tar färg. Dra ner värmen och låt vitlöken fortsätta koka i oljan i 15 minuter. Tag av värmen, sila bort vitlöken. Den olja som inte går åt kan du förvara i kylen någon eller några dagar.

Såsen går fort att göra, så tänk på att inte skära zucchinin för smått eftersom den mjuknar lätt. Stek zucchinin helt snabbt i oljan, tillsätt chilin och ingefäran. Tillsätt även det rivna citronskalet. Häll på vin, låt puttra ihop, tillsätt paprikastrimlorna och sist räkorna. Tillsätt havregrädden och låt puttra ihop så det blir krämigt. Låt puttra ihop en aning, smaka av med salt och peppar och tillsätt vitlöksoljan. Tillsätt även en dryg dl riven ost, låt smälta ner precis. Tillsätt räkorna precis innan servering tillsammans med hälften av persiljan. Blanda med din nykokta pasta som du nogsamt kokat al dente, med en kärna av tuggmotstånd. Det är särskilt viktigt när du blandar pastan med en sås eftersom den då fortsätter mjukna. Jag brukar lite vanvördigt skölja av min pasta helt snabbt i kallt vatten för ett som jag tycker bättre resultat. Lägg pastan i såsen, blanda runt ordentligt så all pasta täcks av sås. Lägg upp i skål eller på portionstallrikar och toppa med smulade oliver och persilja. Servera direkt, ev. med en skål parmesan på bordet att ta av.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarsköld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*