Vild pasta

IMG_2912

Mer vilt i Katinkas Kitchen, denna gång köttfärssås extra plus på viltfärs med svamp och mustiga kryddor, avredd med en skvätt havregrädde. Jag hade en viltfärs på hjort och älg, men du kan välja den sort du gillar och får tag på. Servera gärna med kokta morötter och en grönsallad. Jag strödde också min nya favorit torkade oliver över det hela för extra smak och färg. 

De torkade oliverna är supergoda och jag använder dem på en massa rätter numera. Du torkar dem lätt i mikron efter att ha låtit dem rinna av på hushållspapper. Lägg dem på nytt dubbelvikt hushållspapper och kör dem i mikron på full fart i omgångar om två minuter tills de är torra och lätt kan fnasas sönder.

Du behöver för 4 personer: IMG_2909

pasta efter smak – jag använder glutenfri pasta

500 gram viltfärs (på hjort, älg, rådjur..)

svamp efter tillgång och smak – jag tog en näve torkade trattkantareller

1 burk krossade tomater av god kvalitet (jag tycker Muttis är riktigt bra)

2 msk tomatpuréIMG_2910

1-2 dl havregrädde

3-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 gul lök, skalad och finhackad

1-2 schalottenlökar, skalad och finhackad

1/2 tsk viltkrydda (finns färdig från Santa Maria)

örtkryddor – timjan, oregano och rosmarin

1-2 lagerblad

nymald peppar, svart och gärna blandpeppar

paprikapulver, mild

gärna lite rökt paprikapulver

1 krm mald koriander

1 krm mald spiskummin

ev. några krossade enbär

1 buljongtärning, kött- eller vegetarisk-

gärna en skvätt rött vin

någon msk sherry

olja och smör till stekning

gärna slätbladig persilja eller basilika att strö över vid servering

ev. torkade oliver att smula över vid servering

ev. hackad salladslök att strö över vid servering

Gör så här: IMG_2911

Om du som jag använder fryst viltfärs och inte hunnit låta den tina i kylen under natten lägger du den helt enkelt i stekpannan i lite olja och låter den tina där på medelvärme. Ha inte för hög värme – då blir det som kebab upptäckte jag:) När all färs är tinad ser du till att mosa den så den är finkornig och lite brynt överallt. Lägg då över färsen på ett fat medan du steker lök och vitlök i samma panna, tillsätt bara smör och olja först. Stek också svampen om du använder färsk svamp. Använder du torkad som jag lägger du den i blöt i början och tillsätter den samtidigt som tomaterna, se lite längre fram i texten. När lökhacket blivit mjukt utan att ta färg häller du tillbaka färsen och kryddar det hela. Häll på vinet, låt puttra ihop och häll därefter på tomaterna och tillsätt tomatpurén. Häll också på grädden och sherryn. Låt puttra medan du gör i ordning dina grönsaker och börjar koka pastavattnet. Koka pastan al dente, så den har en kärna av tuggmotstånd. Det är särskilt viktigt när du ska blanda pastan med en sås som ytterligare mjukar upp pastan. Smaka av köttfärssåsen så den har fin balans i smakerna, kanske du vill ha lite mer viltkrydda och sherry? Blanda ner den nykokta pastan i färsen och servera direkt – antingen i en kastrull eller stor skål eller direkt på tallrikarna. Strö örter över vid servering.

Buon appetito önskasmed vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera