Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bräserade linser

IMG_2958

De här linserna är gjorda på italienskt vis, otroligt enkelt och gott tillbehör IMG_2955som passar till det mesta och även kan ätas för sig själv med ett gott ris. De går även att ugnsbaka. Jag har tillsatt färsk bladspenat strax före servering för extra färg, smak och nyttighet.

Du behöver:

3 dl puylinser eller belugalinser

5 skivor bacon eller pancetta (italiensk bacon), ganska fint IMG_2956strimlad eller hackad

2 msk olivolja

3 rågade msk hackad färsk rosmarin

1 rödlök eller 2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

3 morötter, skalade och slantade eller hackade

7½ dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljongIMG_2960

2 msk god olivolja

½ msk rödvinsvinäger eller annan god vinäger

salt och nymalen svartpeppar

1 påse bladspenat, sköljd och relativt torkad

ev. hackad salladslök till servering

gärna hackad slätbladig persilja eller annan örtkrydda, t.ex. basilika, timjan, koriander, körvel

Gör så här: IMG_2958

Skär bacon i bitar. Skölj linserna. Hetta upp olivolja i en tjockbottnad kastrull och lägg i bacon. Välj gärna en kastrull eller gryta som går att ställa in i ugnen med lock. Fräs tills fått färg och tillsätt rosmarin, lök och vitlök. Låt fräsa i ytterligare 2 minuter, tillsätt sedan linserna och fräs en minut till. Häll på buljongen. Lägg på lock, låt koka upp och ställ sedan in i ugnen för att bakas sjudande i 1 timme i 160 grader eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då. Det mesta av buljongen ska ha kokat in. Tillsätt den goda olivoljan och vinägern och smaka av med peppar och ev. salt – det kanske räcker med sältan från baconet. Vänd ner spenaten, strö över salladslök och örtkrydda. Servera varmt med fisk, kyckling eller annat kött eller bara som det är kanske med någon annan grönsak och ev. ris som en vegetarisk rätt.

Buon appetito önskas ödmjukt förmedlat genom Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply