Rosémusslor med eller utan pasta

IMG_2977

Moules roses tagliatelle på franska eller cozze linguini på italienska – gott blev det i alla fall. Det började med att vi inte hade något lämpligt vitt vin att ånga musslorna i, men väl ett italienskt rosévin. Rosétemat tog över och jag fick för mig att slänga i ett gäng av de från MatHem nyss anlända fina cocktailtomaterna för extra rosig färg. En fröjd för både öga och gom och en alldeles underbart snabblagad middag, perfekt för en fredag i goda vänners lag. Doppa gärna ett bröd i den goda vinskyn eller musselsoppa som barnen kallade det för när de var små. Musslorna går även utmärkt att servera utan pasta som en fräsch förrätt. IMG_2979

Ju sötare finare tomater du använder desto godare och bättre blir resultatet. 

Du behöver för 4 personer: 

1 kg musslor, sköljda, borstade och rensade (dra bort ”skägget” från fästet)

3-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

3-5 vitlöksklyftor, gärna från färsk fin vitlök, skalade och IMG_2973hackade

3-5 msk olivolja

en stor klick smör

ca 300 gram cocktailtomater, skurna i halvor eller kvartar beroende på hur IMG_2975stora de är

3-5 dl rosévin

nymald svartpeppar

salt

färsk koriander eller persilja till servering

gärna någon nypa torkad chili, jag använde en koreansk ganska mild men aromatisk variantIMG_2976

flingsalt till servering

nykokt pasta efter tillgång och smak – jag använde glutenfri tagliatelle på brunt ris

Gör så här: 

Skölj musslorna i kallt vatten, dra bort ”skägget” som sitter vid fästet och se till att musslornas skal är rena. Knacka på de musslor som är öppna – om de stänger sig är de ok, om de inte rör på sig slänger du dem direkt (då är de redan döda IMG_2978och kan vara farliga att äta, bland de andra märker du vilka som är ok genom att de öppnar sig vid kokning). Om musslorna har mycket skada på skalet slänger du dem också, men om skadan är liten och musslan är stängd eller stänger sig när du knackar är den antagligen ok. Musslor som saknar en skalhalva ska också kasseras eftersom det inte lätt kan avgöras om den lever eller inte. Lägg dina rensade musslor i en skål eller ett durkslag så de rinner av medan du fortskrider:

Fräs lök och vitlök i en blandning av olja och smör på medellåg värme tills löken mjuknat och blivit lätt gyllene utan att ta färg. Häll på tomaterna och låt puttra ihop ett litet tag. Häll på vinet och öka värmen, låt reducera så du har två tredjedelar kvar. Salta och peppra. Här kan du pausa om du vill för att hinna ikapp med pastan. Lagar du musslorna för att servera som förrätt eller bara med bröd hoppar du över pastasnacket som kommer här. Pastan kokar du al dente i saltat vatten, den ska fortfarande ha en kärna av tuggmotstånd i sig – det är särskilt viktigt när den ska blandas med sås eftersom pastan mjuknar/”kokar” ytterligare då.

När det nästan är dags att servera rätten drar du upp värmen och lägger i de rena avrunna musslorna. Lägg på locket, skaka runt och låt dem ånga ett litet tag tills de öppnat sig. De musslor som inte öppnat sig slänger du direkt. Blanda i pastan och blanda runt så sås kommer på varenda pastastrå eller lägg upp musslorna direkt. Strö örtkrydda över och lägg upp på fat, strö mer örtkrydda över och toppa med lite flingsalt och chili. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera