Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kyckling citrongräs sötpotatis

IMG_3085

Söndagkväll, just åter från resa, sugen på något gott men ganska lättlagat och sugen på fräscha smaker åt det asiatiska hållet. Det blev majskycklingbröst som bakades under täcke av citrongräs med färsk vitlök, serverad med sötpotatispuré kryddad med mald koriander, persiljerötter som rostades med limeskal, olivolja och sel de camargue samt en sky på soja som infuserats med citrongräs och blandats med lite limejuice. Sötma, sälta, syra – en slags sweet-and-sour i ny tappning. Den här rätten passar lika bra till fest som till en vardagmiddag du vill förgylla lite extra. IMG_3082

Du behöver för 4 personer: 

4 kycklingbröst, gärna majskyckling eller annan kyckling av hög kvalitet

Till citrongrästäcket:

3 stjälkar citrongräs

2 stora klyftor färsk vitlök, skalade och finhackade

några droppar soja, jag använder Kikkoman japansk soja

lite olivolja att binda ihop medIMG_3084

Till sötpotatispurén:

1 butternut pumpa, delad i fyra delar och urkärnad

3-4 schalottenlökar, skalade och finhackade

några msk olivolja

25 gram smör

extra smör att blanka av purén med

1/2 tsk mald koriander

1/2 dl vitt vin eller rosévin

några droppar citron

salt

Till persiljerötterna: 

500 gram persiljerötter, skalade och skurna i stavar

det finrivna skalet från 1-2 limefrukter, väl tvättade i hett vatten

sel de Camargue eller flingsalt

några msk olivolja

Till sojaskyn: 

1-2 stjälkar citrongräs, som du bankat på och skurit i delar

1/2-1 dl soja, helst Kikkoman eller annan ljus soja

pressad saft från ca 3 limefrukter

Gör så här: 

Hacka den första mängden citrongräs mycket fint, annars blir den lätt trådig och tråkig. Blanda citrongräshacket med den hackade färska vitlöken, en aning soja och bind ihop med lite olivolja. Torka av kycklingbitarna med hushållspapper och gnid in dem med citrongräsblandningen. Ställ åt sidan att marinera tills det är dags att ställa in dem i ugnen lagom till servering. De blir klara på ca 20-30 minuter.

Blanda stavarna av persiljerötter med limeskal, olivolja och salt. Blanda runt med sked eller med händerna så det kommer lite olja på varje persiljerotsstav. Häll upp i en ugnsfast form och ställ in att rostas i ugnen på 175-200 grader samtidigt som eller strax innan du ställer in kycklingen så de blir klara samtidigt.

Fräs schalottenlöken i olivolja och smör på ganska låg värme så det mjuknar helt och nästan kokas i fettet utan att ta färg. Tillsätt vinet och låt puttra ihop. under tiden bakar du pumpan enligt nedan:

Baka pumpan skuren i fyra delar med skal och allt i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter tills den mjuknat men inte blivit för mörk och bränd. Låt den svalna lite så du kan ta i den. Skala den och lägg fruktköttet i din kastrull med schalottenlöksfräs. Mixa med en stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och krydda med mald koriander. Ställ åt sidan på låg värme så den varmhålls. Vispa eller mixa i lite extra smör strax innan servering.

Låt sojan värmas på låg temperatur med den andra mängden citrongräs. Låt den stå och ta smak av citrongräset. Strax innan servering häller du av citrongräset genom en sil, blanda med pressad lime till bra smak och balans mellan sälta och syra. Ställ åt sidan till servering. Sojaskyn kan serveras ljummen eller rumstempererad.

Skär upp kycklingen i skivor, lägg upp på tallrikar med pumpapurén, de rostade persiljerötterna och sojaskyn. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply