Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hemgjord hollandaise

IMG_3122

En hemgjord hollandaise, eller hollandäs som det underbart stavas på mer fonetisk svenska, är något helt annat än en färdig köpt sås. De kan inte jämföras IMG_3118på något vis. Och det är lättare än man kan tro att svänga ihop en fantastiskt god lätt fluffig hollandaise, särskilt om du har en stavmixer.

När det gäller recept på klassiska franska såser ska man inte uppfinna hjulet utan helt enkelt gå till matbibeln Det goda franska köket av Julia Child & Co. Jag har valt varianten gjord med elektrisk mixer som är väldigt lättgjord och blir lätt och fräsch med mindre mängd smör än den handvispade. Här förmedlas detta utmärkta recept: 

Använd din hollandaise till ugnsbakad eller stek lax, kyckling eller till helgbrunchen med pocherade ägg – kanske som eggs benedict.

Du behöver: 

3 äggulor

1/4 tsk salt

en nypa peppar (jag väljer gärna vitpeppar)IMG_3119

2 msk vätska – 1 1/2 msk pressad citron och 1/2 msk vatten

120 gram smör, skuret i bitar och smält över måttlig värme tills det skummar

Gör så här: 

Häll äggulorna i mixerbunken tillsammans med kryddor och IMG_3122vätskan. Ta mindre mängd citron till att börja med. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång.

Smält smöret tills det skummar, drag kastrullen av värmen och låt svalna en aning.

Mixa äggsmeten på högsta hastighet med stavmixern i två sekunder. Börja därefter hälla det smälta smöret i en mycket tunn stråle samtidigt som du hela tiden kör mixern på högsta hastighet. Här kan det vara bra att ha hjälp av ett annat par händer i köket. När 2/3 av smöret tillsatts bör såsen ha fått en krämliknande konsistens. Ta inte med den mjölkliknande bottensatsen i kastullen – det är mjölkrester. Smaka av såsen med mer kryddor och citron om behövs.

Om såsen inte ska användas genast sätter du behållaren i ljummet men inte för varmt vatten. För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsen skär sig.

Servera såsen till din rätt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply