Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fish & Chips Katinkas Kitchen Style

IMG_3136

Det här är en riktig favorit hos sönerna. Jag har här valt att servera den panerade fisken IMG_3132med ugnsrostade potatisklyftor, men den som vill friterar sin potatis i oljan innan fisken friteras. Panko-ströbröd ger ett bättre frasigare resultat för paneringen. Servera gärna med  en hemgjord remouladsås – du hittar receptet i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen. Servera gärna en massa grönsaker och sallad till dina fish & chips. 

Du behöver för 4 personer: IMG_3131

800 gram torskfilé eller koljafilé eller annan vit fisk (jag köpte färsk kolja, använder du frys fisk låter du den tina först)

1 1/2 dl rågmjöl

salt och peppar

2 uppvispade ägg

3 dl pankoströbrödIMG_3135

några dl olja till stekning, gärna en smakneutral olja som solros- eller majsolja

8-10 potatisar, skurna i klyftor

olivolja

salt, peppar och rosmarin

sallad och gärna någon grönsak till såsom broccoli, sockerärtor eller grillad zucchini som vi hadeIMG_3129

Gör så här: 

Lägg potatisklyftorna i en skål, ringla över olivolja, salta, peppra och smula över rosmarin. Blanda runt och häll upp på en plåt. Ställ potatisklyftorna upp och ställ in plåten i ugnen som du värmt till 200 grader. Rosta potatisen i ca 30-40 minuter tills den blivit helt mjuk och gyllenfrasig.

Gör remouladsåsen enligt sitt recept.

Ställ fram djupa tallrikar med följande innehåll: en med IMG_3136rågmjölet som du blandar med salt och peppar, en med de uppvispade äggen och en med pankoströbrödet som du också kan salta om du vill. Torka av fiskfiléerna och skär dem i lagom stora bitar. Det brukar vara lämpligt att dela varje filé i två delar. Doppa dem först i rågmjölet, därefter i äggvispet och sist i pankoströbrödet så de täcks helt av ett fint lager panering. Det här kallas dubbelpanering och ger ett mycket bra saftigt resultat. Hetta upp oljan i t.ex. en gjutjärnsgryta på ganska hög värme. Du kan testa om oljan har bra temperatur genom att lägga i en liten bit panerad fisk och se att det fräser till och blir gyllene efter ett tag utan att brännas. Om det inte fräser till är oljan inte tillräckligt het och då blir paneringen bara flottig och mjuk. När oljan är tillräckligt het sugs inte så mycket olja upp och du får ett krispigare resultat. Vänd fisken när den fått fin färg, stek klart på andra sidan, lyft upp och låt rinna av på en tallrik med dubbel- eller trippelvikt hushållspapper. Servera direkt med potatisen, grönsaker och remouladsåsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply