Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bovetebröd

IMG_3182

Min jakt på det perfekta glutenfria brödet fortsätter. Det här är ett försök att baka på enbart IMG_3183bovetemjöl, eftersom jag gillar smaken och har nått lyckade resultat på pannkakssidan med bovete. Efter att ha läst en utmärkt bok om glutenfri bakning; Baka glutenfritt med Ulrika av Ulrika Davidsson (Bonnier Fakta), har jag lärt mig att fiberhusk eller andra produkter med phsylliumfrön ger ett lyft till glutenfria bröd i stället för just glutenet, med sin geleiga konsistens. Men gör inte om mitt misstag att blanda i fiberhusken i den mindre mängden vätska där jästen löst – det blev en tjock gelégegga som blev svår att få klumpfri när resten av degvätskan tillsattes:) 

Du behöver till ca 25 frallor: 

8 dl vatten. rumstempereratIMG_3176

1/2 paket jäst (25 gram)

1/2 dl fiberhusk

1 tsk salt

1/2 liter bovetemjöl

Gör så här: 

Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vattnet, rör om. Rör under omrörning i fiberhusken – fortsätt IMG_3177röra så det inte blir klumpigt. Tillsätt salt och bovetemjöl. Arbeta gärna med degkrokar eller i en hushållsassistent så att degen blandas ordentligt. Den ska vara ganska lös, det gäller alltid för glutenfria degar. Täck bunken med plast och låt den stå framme i rumstemperatur i två timmar för att jäsa.

Ta en sked och klicka ut smeten på bakplåtspapperklädd plåt. Strö bovetemjöl eller boveteflingor över dem. Låt dem vila under en kökshandduk/bakduk i en halvtimme. Baka frallorna i ugnen som du värmt till 200 grader i ca 30 IMG_3179minuter, tills de blivit genombakta och är lätt gyllene. Till skillnad från glutenhaltigt bröd är det inte lika gott att äta glutenfritt bröd innan de svalnat helt. Jag brukar låta dem svalna för att sedan dela dem i halvor som jag rostar för att få extra lyxig känsla av nybakat.

Servera med smör och det eller de pålägg du vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_3181

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_3175IMG_3184

Leave a Reply