Kantarellpasta

IMG_3158

Den här enkla och sensommar-höstigt goda pastarätten kan både serveras som huvudrätt och som en liten förrätt, på italienskt vis. Det enda som tar tid är möjligtvis att rensa svampen. Jag tycker om att toppa den med lite strimlad salladslök eller späd purjolök tillsammans med finriven parmesan. 

Du behöver för 4 personer: IMG_3156

600-900 gram kantareller beroende på tillgång, extravagans, tycke och smak

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör eller olja att steka i

salt och peppar, gärna lite tryffelsalt för extra svampigt umpf

en skvätt vitt vin eller sherryIMG_3159

ev. en skvätt grädde eller havregrädde (Oatly)

gärna några stjälkar salladslök, väl sköljda och strimlade

gärna lite slätbladig persilja, hackad

ca 1 dl finriven parmesan

pasta efter tillgång och smak – kokt al dente

Gör så här: 

Sätt på pastsvattnet. Stek svampen i gjutjärnspanna eller annan bra stekpanna utan fett först för att IMG_3160vattnet ska ånga bort. Tillsätt smör och låt fräsa en stund. Lyft svampen ur pannan och lägg på ett fat medan du steker löken på medellåg värme i smör tills den är helt mjuk men inte tagit färg. Tillsätt svampen, krydda med salt och peppar. Häll på vin eller sherry, låt puttra ihop, tillsätt ev. grädden och låt puttra lite till. När pastan är färdigkokt al dente, med en kärna av tuggmotstånd häller du av den i ett durkslag, sköljer den helt kort i kallt vatten för att avstanna kokningen och häller sedan pastan i svamppannan. Rör runt så att all pasta får svampsås på sig. Lägg upp på tallrikar, toppa med salladslök, parmesan och persilja. Ta ett tag på pepparkvarnen och servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*