Fish & Chips – glutenfri panering

IMG_3138

Jag har funderat på hur man ska kunna ersätta de utmärkta pankogrynen med ett glutenfritt alternativ vid panering av fisk till fish & chips à la Katinkas Kitchen. Och så kom jag på det: jag doppar först i bovetemjöl och till sist i quinoaflingor. Det blir en härligt frasig panering som är helt glutenfri och dessutom passar utmärkt för diabetikern som vill undvika kolhydrater! Servera gärna den saftiga panerade fisken med ugnsbakade potatisklyftor och remouladsås. Du finner potatisen i receptet med pankogryn här bredvid och remouladreceptet i eget inlägg. 

Du behöver för 4 personer: IMG_3139

800 gram vit fisk, t.ex. filéer av torsk, kolja, vitling eller kummel

1 1/2 dl bovetemjöl

salt och peppar

2 uppvispade ägg

2-3 dl quinoaflingorIMG_3137

några dl olja till stekning, gärna smakneutral olja som majs- eller solrosolja

Gör så här: 

Torka fiskfiléerna. Dela dem i lämpligt stora bitar, det brukar bli bra att dela varje filé i två delar. Rada upp djupa tallrikar med följande innehåll: bovetemjölet blandat med salt och peppar, de uppvispade äggen, quinoaflingorna som du också kan salta om du vill.

Doppa fiskbitarna först i bovetemjölet så de täcks av det, doppa dem därefter i äggvispet och sist i IMG_3140quioaflingorna. Lägg två och två i oljan som du hettat upp så att det fräser när du lägger i fisken men den inte blir bränd utan gyllenstekt. Du kan testa med en liten bit fisk med panering för att se att oljan har rätt temperatur. Stek fisken i omgångar, lyft upp med hålslev och låt rinna av på dubbel- eller trippelvikt hushållspapper. Servera direkt med dina tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera