Caponata med aubergine

IMG_3154

En caponata kan sägas vara Siciliens svar på den sydfranska grönsaksröran ratatouille. Caponata innehåller oftast aubergine, därtill tomat, vitlök, lök, olivolja och en skvätt vinäger. Den har även ofta svarta oliver och ibland kapris som ytterligare smaksättning. Caponata passar utmärkt till otroligt mycket – du kan använda den som tillbehör till kött, fisk eller kyckling eller äta den som den är med med ris, bulgur, couscous eller quinoa, kanske med fetaost. Den är utmärkt som pastasås eller som en förrätt typ tapas med ett gott bröd att doppa i den. Den kan även användas till att fylla en omelett. Gör gärna en stor sats och variera användandet över några dagar för olika matupplevelser. 

På bilden har jag serverat den med couscous och örtbakad kyckling, tag bort den och du har en helt vegetarisk elelr till ochmed vegansk rätt. Den caponatan du ser här är ovanligt tomatig, oftast är det mindre mängd tomat i caponatan. IMG_3157

Du behöver: 

2 auberginer, skurna i bitar

2-3 burkar tomater – ju bättre kvalitet desto bättre och godare

en rejäl klick olivolja

3-5 vitlöksklyftor, skalade och krossade eller hackadeIMG_3189

1-2 lökar, skalade och hackade eller strimlade

1/2 – 1 röd chili, tvättad och hackad eller skivad

1 tsk socker enligt italienskt husmorstips när det är tomatsås

några msk tomatpuré

salt och peppar

ev. en skvätt vin

ca 1 tsk god vinägerIMG_3188

örtkryddor – gärna oregano, basilika, salvia, slätbladig persilja

1-2 dl svarta oliver, gärna urkärnade

ev. några msk kapris av god kvalitet (jag använder de saltinlagda som har fantastiska noter av viol och citronskal – skölj och laka ur dem ordentligt i kallt vatten först)

Gör så här: IMG_3195

Fräs lök och vitlök i olja på medellåg värme tills löken mjuknat men inte tagit färg. Tillsätt auberginerna, låt fräsa med ett tag innan du häller på tomater, vitt vin, chili, socker, tomatpuré och kryddor. Färska örtkryddor tillsätter du på slutet av tillagningen medan torra kryddor är bra att tillsätta tidigt. Låt puttra under lock tills auberginen mjuknat helt, det tar sin tid men blir riktigt gott och mustigt. Smaka av kryddningen och tillsätt vinägern. Smaka av igen. Servera på det sätt du valt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera