Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Glutenfria baguetter

IMG_2835

Det är inte helt lätt att göra gott glutenfritt bröd. Men jag har lärt mig en del knep och tips från Ulrika Davidsson ur hennes utmärkta kokbok med glutenfria recept; Baka glutenfritt med Ulrika (Bonnier Fakta). Bland annat ska man tänka på att degen ska vara väldigt lös jämfört med sedvanligt glutenhaltiga degar. Dessutom kan man gärna tillsätta fiberhusk som en slags glutenersättare eftersom det lätt blir smuligt utan gluten medan fiberhusket ger viskositet med sina geléartade egenskaper. Och så ska degen göras på kallt degspad och jäsa bara en gång men då extra länge. Här är ett recept på glutenfria baguetter som jag gjorde på bovetemjöl och durramjöl. IMG_2838

Jag har modiferat receptet efter att de här bakades eftersom jag tyckte de blev för torra och stabbiga. Dina kommer därför se lättare och luftigare ut men också vara lite mer svårutbakade. Nya bilder kommer vid nästa baktillfälle:)

Du behöver: 

3 dl durramjölIMG_2832

3 dl bovetemjölIMG_2834

1 1/2 tsk salt

1/2 dl fiberhusk

8 dl vatten, rumstempererat

1 paket jäst, 50 gram

2 msk olivolja

Gör så här: 

Rör ut jästen i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Blanda ner först fiberhusken under omrörning, därefter de övriga mjölsorterna. Använd gärna degkrokar eller hushållsassistent för att blanda degen väl i några minuter. Låt degen jäsa väl övertäckt på dragfri plats i en timme. Stjälp upp degen, forma baguetter och lägg på en plåt, täck dem med rikligt med bovetemjöl eller durramjöl, ev. blandat med lite flingsalt för extra god effekt. Skär snitt i dem med en vass kniv och täck dem med en kökshandduk. Låt dem jäsa en timme. Grädda dem i ugn som du förvärmt till 250 grader i ca 30 minuter. Passa så de inte IMG_2833blir brända. Låt dem svalna på ett galler.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply