Frittata italiana-svedese

IMG_3171

Helgfrukost – eller snarare brunch – eftersom vi oftast äter sent på helgerna i Katinkas Kitchen. Kylen öppnas, vad har vi för rester? Åhå; kokta rödbetor, grillad zucchini, kokt potatis och lite salladslök. Lök, vitlök och riven parmesan därtill. Det blev en smått udda blandning i en frittata som blev både vacker och god där italien möter Sverige i denna lättlagade rätt som vi gärna gör om i vårt kök. 

Du behöver för ca 4 personer: IMG_3169

2-4 kokta rödbetor, beroende på storleken på dem

1 zucchini som grillats eller stekts

några kokta potatisar

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

några stjälkar salladslök, väl sköljd och hackadIMG_3168

några msk riven parmesan

örtkryddor, gärna färska

salt och peppar

7-8 ägg, lätt uppvispade med 2 msk vatten

olivolja eller annan olja till stekning

Gör så här: IMG_3170

Fräs löken och vitlöken i oljan på medellåg värme tills den blir helt mjuk utan att ta färg. Tillsätt potatis, rödbetor och zucchini som du skurit i bitar. Låt fräsa ett tag så det blir varmt. Krydda. Höj värmen och häll över äggvispet. Tänk på att IMG_3172äggvispet ska vara försiktigt vispat – äggvitor och gulor ska gå ihop men om du vispar det för mycket blir det äggröra och omeletten håller inte ihop. Se till att äggsmeten fördelar sig jämt bland grönsaksfräset. Lyft försiktigt med en trä- eller plastgaffel i kanterna och även i mitten så att äggen rinner ner mot botten och får chans att stelna utan att din frittata går sönder. Låt den stå under lock på låg värme och steka klart. Passa så den inte blir bränd i botten. Om du har en stekpanna med skaft som klarar ugn kan du ställa in den i ca 170 grader att bakas klart. När den stelnat på ytan är den klar. Lägg på parmesan ett tag innan den är helt klar. Strö över salladslök och gärna färska örtkryddor, jag tog slätbladig persilja. Servera direkt, kanske med en fräsch sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera