Jordärtskocks-soppa

Soppor är oftast oslagbart snabblagade! Den här jordärtskockssoppa är både lättlagad och mycket god. Den fina smaken på den nyttiga jordärtskockan gör sig väldigt bra i soppa.

Även här måste jag se till att laga soppan snart igen så att en ny bild kan komma upp och ersätta den här eländiga mycket gamla mörka bilden…

Använd havregrädde och du får en lite nyttigare middag!

Och jordärtsskockor finns att få tag på hela vintern. Faktum är att de faktiskt går att skörda även efter att det blivit minusgrader och frost. De lär dessutom vara bra för diabetiker då de reglerar insulinet. Läs gärna mer om denna underbara och väldigt nyttiga rotsak på den här direktlänken:  http://katinkaskitchen.com/?p=58 

Jag ser på den gamla dåliga bilden att det är dags att göra denna goda soppa igen snart..:) – och dekorera med mer panache!

Du behöver för 4 personer:

500 gram jordärtskockor

gärna 1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

en klick smör

1½ liter vatten

grönsaksbuljong

1-2 dl grädde

nymald peppar

ev. en skvätt vitt vin (blir väldigt gott!)

Gör så här:

Den som vill gör soppan lite mer avancerad genom att börja med att fräsa hackad schalottenlök i smör, tillsätta det vita vinet och sedan fortsätta och fylla på med vatten, buljong och resten enligt ovan. Det ger en något mer raffinerad och festligare smak.

Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Koka upp buljongen och lägg i jordärtskockorna. Låt koka tills de är mjuka – ca 15 minuter, beroende på storleken på bitarna. Mixa med en stavmixer eller på annat vis och häll i grädden, låt sjuda upp så blir varmt utan att koka. Smaka av med peppar och eventuellt salt (tänk på att buljongen är salt). Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera