Kyckling, pumpapuré, zucchini, tomater & salvia

IMG_3410

 

 

 

Hel grillad kyckling har här fått gott sällskap av pumpapuré, grillad zucchini, confitkoktaIMG_3408 tomater och friterad salvia. En god och fräsch rätt som inte är särskilt svår att få till en vardagsmiddag, men den passar lika bra vid festligare tillfällen. Jag lagar gärna en rejäl sats pumpapuré och har till en annan middag två dagar senare, då kanske till kött, kanske något vilt. Den friterade salvian kan uteslutas men den blir väldigt frasig och god.

Du behöver för 4 personer:

1 hel kyckling (jag använde Reko-kyckling som vi tyckte var IMG_3407mycket god och saftig)

örtkryddor – jag tog salvia, rosmarin och timjan

olivolja

salt och peppar

1 butternutpumpa, delad på längden

2 schalottenlökar, skalade och hackade

några msk olivoljaIMG_3411

50-75 gram smör

salt och peppar

1-2 zucchinis, delade rakt av och skurna i skivor på längden

olivolja

1 citron – skal och saft

salt och peppar

12-20 cocktailtomater, gärna sådana på kvist för extra visuell effekt:)

16 salviablad

några dl olivolja

Gör så här: 

Gnid in kycklingen med olivolja, salta och peppra och krydda med örter efter tillgång och smak. Vi tog timjan, rosmarin och salvia. Ställ ugnen i ugnen som du värmt till 175 grader att grädda i ca 1 timme. Den är klar när innertemperaturen i den tjocka delen av kycklinglåret är 82 grader eller när den saft som kommer ut när du sticker en kniv eller sticka i köttet är klar och inte rosa. Det är viktigt att kyckling är genomstekt, men om den steks för länge blir den torr och tråkig.

Börja med att lägga in pumpahalvorna i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i ca 175 grader. Baka pumpan tills den är helt mjuk, det tar ca 40 minuter. Gröp ur kärnorna och släng dem eller spara dem för att rosta. Gröp ur pumpaköttet och lägg på en tallrik eller skärbräda så länge. Fräs schalottenlök i några msk smör och olivolja på medellåg värme så löken blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt vinet, låt puttra ihop och tillsätt därefter pumpan, värm precis upp den och mixa sedan med stavmixer. Rör ner resten av smöret lite i taget tills du har en fin konsistens och god smak. Om purén är för tjock kan du tillsätta någon msk vatten. Ställ pumpapurén åt sidan på svag värmehållning på en platta på spisen.

Häll olivolja i en kastrull, lägg i vitlöken, värm upp oljan till medelhög värme, lägg i tomaterna och låt dem confitkoka på medelvärme tills de blivit mjuka. Lägg upp dem först på ett hushållspapper för att låta en del olja rinna av, arrangera dem sedan över zucchinin som du steker enligt nedan. Stjälkarna lossnar oftast men kan lätt arrangeras så det ser snyggt ut i alla fall.

Lägg zucchiniskivorna på ett fat, pensla dem med olivolja, salta och peppra. Stek dem i grillpanna tills de får vackra ränder och mjuknar utan att bli för sladdriga – ett visst tuggmotstånd är trevligt. Lägg upp dem på fat, pressa citron över. Arrangera tomaterna över. Strö ev. extra flingsalt över.

Fritera salviabladen i olivoljan som du höjt värmen på till medelhögt. Lyft upp salviabladen och låt dem rinna av en stund på hushållspapper. Strö lite flingsalt över.

Montering: Arrangera kyckling, en klick pumpapuré, grillad zucchini och tomater på tallrikarna. Dekorera med den friterade salvian. Servera direkt, gärna med extra pumpapuré och grönsaker att ta mer av vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera