Torsk, grönsakssymfoni & skaldjurssås

IMG_3426

Jag älskar grönsaker och just nu är rätt tid för så mycket härliga grönsaker. Här har jag IMG_3414gjort en tallrik med en komposition av blomkål, morötter, tomat, broccoli och grönkål genom att baka blomkålen, ugnstorka tomaterna, rosta morötterna, göra frasigt smul på broccolin och torka grönkålen till spröda nyttiga chips. Allt fick ackompanjera ugnsbakad torskryggfilé och serverades med en skaldjurssås. Det här är en rätt som passar både till vardag och fest och som faktiskt är mer lättlagad än man kan tro, förutom såsen som bara är lättlagad om du har färdig skaldjursfond. Du blir rikligt belönad för det arbete du lägger ner i form av härliga smaker och konsistenser – dessutom är det både nyttigt och vackert. IMG_3415

Receptet på skaldjurssåsen finner du i eget inlägg här bredvid. Eller så tar du en helt annan mer lättgjord sås och serverar till, en IMG_3419hemslungad majonnäs eller en crème fraîche- eller yoghurtbaserad sås med örter till exempel. Gå in i kategorin ”såser, röror och kryddsmör” i kolumnen här till höger för inspiration och tips.

Du behöver för ca 4 personer: 

4 bitar torskrygg

salt och peppar

Till de långsambakade tomaterna: 

2 förpackningar cocktailtomater, sköljda, torkade och delade i halvor tvärs över så mönstret blir vackert

örtkrydda, t.ex. timjan eller rosmarin, hackadIMG_3420

flingsalt

olivolja att ringla över

Till den bakade blomkålen: 

1 blomkålshuvud

olivolja att smörja formen med

kylskåpskallt smör som hyvlas för att täcka blomkålen

vitpeppar och salt

Till de rostade morötterna: 

500 gram morötter (vanliga eller blandade färger som du ser här), skalade och skurna i stavar

olivolja

salt och pepparIMG_3421

örtkrydda – t.ex. timjan, rosmarin

Till broccolismulet: 

1 broccoliknippe, finhackat

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackadeIMG_3422

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

örtkryddor (t.ex. salvia, timjan, rosmarin, körvel)

1-2 citroner, saft och skal

flingsalt och peppar – gärna från kvarn

olivolja

Till grönkålschips: 

1/2 påse babygrönkål, sköljd och torkadIMG_3425

olivolja att ringla över

flingsalt

Gör så här: 

Börja med tomaterna. Lägg upp halvorna på en olivoljesmord plåt eller i en ugnsfast form. Strö örter över, salta och ringla lite olivolja över. Ställ in i ugnen på ca 125-150 grader. Jag gör gärna extra mycket sådana här tomater, dels har de en strykande åtgång men det är också praktiskt att ha klara till en annan middag. Låt tomaterna långsambakas i ugnen så de sakta torkar och smakerna koncentreras. När de ser halvtorkade ut men inte brända tar du ut dem och ställer dem åt sidan så länge. De IMG_3426här tomaterna är lika goda kalla eller ljumma.

Ställ också in blomkålen som du först ansat bort alla blad och den grövsta delen av stammen i botten på så att den kan stå upp på ett fat. Lägg en på smord ugnsform, täck den med hyvlat smör, salta och peppra och ställ in den i ugnen först tillsammans med tometerna och därefter på lite högre värme med morötterna så den får fin färg. Ös den med det smälta brynta smöret så den blir riktigt saftig och fin. Den ska vara helt genombakad – det tar ca en timme men blir mycket gott! Det här tillagningssättet kommer från fenomenale stjärnkocken Tommy Mylänmäki, och jag gör gärna den här goda blomkålen.

Lägg morotsstavarna i en skål, ringla över olivolja, salta och peppra samt krydda med någon örtkrydda. Blanda runt så alla morotsstavar får olja och kryddor på sig, häll upp på en plåt som du ställer in i ugnen i ca 200 grader när det är ca 30 min till servering. Innan dess ställer du in plåten med den sköljda och torkade grönkålen, ringla lite olivolja över, strö flingsalt över och torka i ugnen på ca 170 grader i ca 15 minuter tills bladen är torra och frasiga. Smaka av så de inte är sega.

Att hacka broccolin och löken är det som tar lite tid, men när du har det gjort kan du snabbt skrida till verket med att få ihop rätten. Gröp ur pumpan, släng kärnorna (eller spara dem för att rosta) och lägg det mjuka köttet på ett fat så länge. Häll rikligt med olivolja i en ganska liten kastrull så att tomaterna nästan täcks, de ska ligga tätt i den. Värm upp oljan till medelhög värme med en ituskuren vitlöksklyfta i oljan. Lägg i tomaterna och låt dem ”kokas” på medellåg värme i ca 10-15 minuter. Lyft upp dem, salta och ställ åt sidan.

Fräs schalottenlök tillsammans med vitlök i olivolja i stekpanna på medellåg värme så den blir mjuk utan att brännas. Tillsätt broccolihacket och låt fräsa på ganska hög värme, krydda med citronskal, salt och peppar samt ev. någon örtkrydda såsom salvia, körvel och/eller timjan. Broccolismulet ska ha ett visst tuggmotstånd kvar. Pressa citronsaft över, se till att sältan är ganska hög. Det här smulet strör du över rätten vid servering.

Montering: Arrangera fisken på tallrikarna med blomkål och morötter runtom, strö broccolismul över fisken, skeda skaldjurssås över och toppa med grönkålsfnaset. Servera direkt, med mer grönsaker och sås att ta av vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera