Skaldjurssås

IMG_3337

Den här såsen behöver en riktigt bra fond, eftersom den består av just en god hemkokt fond med en skvätt vitt vin som sedan blankats av med smör. Det är en lätt sås som passar till all fisk. Sonen skedade den glatt över sin kyckling som han föredrog framför vår torsk. Spara alltid skalen efter att ni ätit skaldjur och koka en fond på dem dagen efter. Här har jag använt en blandning av hummer, havskräftor och lite räkor. Det finns ingen genväg till att koka en bra fond – tid och reduktion är hela hemligheten, men belöningen låter inte vänta på sig i form av fylliga härliga IMG_3328smaker. Tänk på att inte salta din fond eftersom reduktionen plockar fram sältan alldeles oerhört, dessutom innehåller svenskt smör alltid salt. Har du din fond klar är det här en väldigt snabbgjord sås. Jag fryser in fonden och plockar fram vid behov. 

Gör en skaldjursfond enligt eget recept du finner här på Katinkas Kitchen, inlägget plockas fram och läggs här bredvid nu – annars kan du söka på fond i sökrutan uppe till höger.

Sanningen är att jag helt glömde att fota såsen när vi åt den, IMG_3327så du får hålla tillgodo med bilder på den färdiga rätten och tillverkningen av fonden. Sedan får jag uppdatera nästa gång jag gör denna goda sås.

Du behöver till sås för ca 4-6 personer: 

5 dl skaldjursfond efter tillgång och smak (hummer-, havskräft- räk- eller en blandning)

1-2 dl vitt vin, beroende lite på hur koncentrerad din fond är och hur mycket vin du hade i vid tillagningenIMG_3330

ca 50-75 gram rumsvarmt smör

ev. någon msk tomatpuré (återigen beroende på hur mycket du hade i när fonden gjordes – tomatpurén ger såsen fin färg och fyllig smak)IMG_3332

Gör så här: 

Värm upp fonden, är den inte tillräckligt reducerad kokar du ihop den lite till tillsammans med vitvinet och ev. med mer tomatpuré. Strax före servering vispar du i smöret en klick i taget, såsen måste få chans att emulgera sig med smöret så att den inte skär sig. Smaka av ifall du vill salta eller peppra. Klart! Skeda över din rätt och/eller servera i såssnipa vid bordet. IMG_3422

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*