Bär med apelsindoftande vinkräm

IMG_3572

Den här efterrätten kom till av ett misslyckande. Tanken var att göra en zabayonne (kallas även zabaglione på italienska eller sabayon ibland), men den ville liksom inte bli fluffig som vanligt. Antagligen var det lite för mycket vin och likör i, så då fick det bli en variant på vaniljsås med smaka av söt Riesling och Cointreau. Den ofluffiga krämen blandades med vispad grädde och det blev riktigt gott – ett utmärkt komplement till framför allt björnbär som kan vara lite kärva au naturel. Använd färska eller frysta bär efter tillgång och smak. Jag blandade björnbär, hallon, blåbär och vinbär som lades ovanpå som dekoration. 

Den som vill ha ett alkoholfritt alternativ kan med fördel ta motsvarande mängd pressad apelsin, gärna med några strimlor apelsinskal och även citronskal.

Du behöver för 4 personer: IMG_3571

färska bär

3 äggulor

4 msk socker, gärna finkornigt råsocker

1 dl dessertvin – jag tog en Riesling auslese

1-2 msk Cointreau eller annan citruslikör

2 dl vispgrädde

Gör så här: 

Vispa socker och äggulor tillsammans med vin och likör i en metallskål. Ställ skålen över varmt vattenbad och fortsätt vispa tills blandningen tjocknar. Tag av värmen. Vispa grädden för sig tills den är fluffig men inte för hård. Vänd ner grädden i den ljumma krämen. Arrangera bären i skålar, couper eller på fat. Häll krämen över bären och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera