Pumpasoppa med asiatiska smaker

IMG_3623

Här har jag utgått från basen till den klassiska pumpasoppan jag brukar göra men smaksatt den med asiatiska kryddor och gjort den på kokosmjölk för extra nyttighet, fyllighet och asiatisk smak. Om du har hemgjord färdig eller köpt röd currypaste är det ett snabbt och enkelt sätt att få till en god soppa. Om du har tid att göra hemgjord röd curry rekommenderar jag det varmt, receptet finner du här på Katinkas Kitchen och på en av bilderna ser du hur jag fräser den röda currypasten innan användning.

I Halloweentider är det utmärkt att använda det urgröpta pumpaköttet eller bara köpa någon pumpa till matlagning när affärerna dignar av dem, och efter helgen brukar de reas ut. Gör en stor sats och frys in eller servera en annan dag med ris och broccoli samt kanske stekt kyckling eller något till så får du en helt ny rätt på samma bas. 

Du behöver: IMG_3625IMG_4168

1 kilo pumpakött

1 gul lök, skalad och hackad

3 schalottenlökar, skalade och hackade

3-5 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3-4 stjälkar citrongräs, ansade och bankade på med ett knivskaft

4-6 limeblad (finns att köpa frysta i asiatiska affärer och ibland i vanliga affärer)

kokosolja eller annan olja till stekningIMG_4169

1-2 tsk mald gurkmeja

2-4 msk currypaste beroende på styrkan på den

ca 7 dl buljong (tärning eller från flaska eller hemgjord)

2 burkar kokosmjölk (eller så tar du tre bukar kokosmjölk och 3 tärningar buljong)

svartpeppar och ev. salt

saft från 1 citron

ev. korianderblad till servering

Gör så här: 

Det finns två sätt att hantera pumpan – antingen skär du den i bitar och tillsätter efter du fräst löken varefter den får koka mjuk i soppan eller så bakar du pumpan delad i två delar eller mindre i ugnen tills den är mjuk och tillsätter den efter du haft i vätskan i soppan.

Fräs lök och vitlök i olja på medellåg värme så den mjuknar utan att ta färg. Tillsätt citrongräset som du tagit bort botten och toppen på eftersom de brukar vara lite mörka och hårda, dela citrongräset en gång rakt av och kanske en gång längsmed eller så bankar du bara på dem med knivskaftet så de mjuknar och lättare kan avge sina aromatiska smaker. Lägg i citrongräs och limeblad bland löken, tillsätt currypaste och fräs runt ett litet tag innan du häller på buljong och kokosmjölk eller bara kokosmjölk och buljongtärningar eller koncentrat från flaska och pumpaköttet. Låt soppan koka på ganska låg värme i ca 30 minuter så alla smaker blandas, om du redan bakat pumpan räcker det med att den kokar 15-20 minuter. Lyft upp citrongrässtjälkarna och limebladen. Mixa soppan med en mixerstav, smaka av och tillsätt pressad citron. Ibland tar jag mer saft än från en citron, smaka av och se vad du känner för – syran lyfter smakerna men ska självklart inte bli för dominerande. Servera direkt, gärna med lite färska korianderblad och ett gott bröd eller med en sked ris i botten av varje skål.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*